Oplev os

Se alle kursistfortællinger

Med HF Enkeltfag er en videregående uddannelse inden for rækkevidde 


13. april 2023 | Af Klara Hulbæk Haastrup

Efter at have prøvet lidt forskelligt besluttede Ana sig for at starte på Københavns VUC. Et valg, som hun ikke fortryder, da HF Enkeltfag giver hende mulighed for at strikke sin uddannelse sammen, så den passer perfekt til hendes behov uden at det bliver for uoverskueligt.

KVUC blev det sted, hvor Ana kunne se sig selv tage en uddannelse

Før Ana startede på KVUC havde hun forsøgt sig med gymnasiet, gået på en foto-linje på en produktionsskole, taget en sexologuddannelse og arbejdet. Hun har, som hun selv beskriver det, "været lidt midt i mellem". Efter at have prøvet forskellige ting af, besluttede Ana sig for at tage HF Enkeltfag på Københavns VUC for stille og roligt at komme i gang med en uddannelse igen. 

Jeg kender faktisk ret mange, der har gået her gennem årene, og de var meget glade for det, så det virkede meget ligetil, at det skulle være her.

Efter at have set venner og veninder fra sin omgangskreds være glade for deres tid på Københavns VUC, besluttede Ana sig for at starte lige netop her. Og hun fandt hurtigt ud af, at Københavns VUC var den perfekte løsning for hende. Ana har nemlig valgt at have tre fag hvert semester, og det fungerer godt for hende, fordi hun føler, at hun bedre kan fokusere på de enkelte fag uden at det bliver for uoverskueligt. Hun erfarede nemlig i den tid, hun gik i gymnasiet, at det blev en for stor mundfuld for hende både at skulle veksle mellem mange fag, samtidig med at skulle færdes i et meget socialt klassemiljø.

På Københavns VUC har hun kunnet tilrettelægge sine fag, så hun har to korte dage om ugen, der giver hende det pusterum mellem de lange dage, som hun manglede, da hun gik i gymnasiet. Et pusterum, hvor førsteprioriteten er at slappe af. Det var vigtigt for Ana ikke at sætte barren for højt, da hun planlagde sit uddannelsesforløb på Københavns VUC, fordi hun frygtede, at det ville få konsekvensen, at hun ikke ville kunne færdiggøre sin uddannelse.

Det, som står stærkest for mig, er de dygtige lærere, jeg har haft (...) Jeg synes, at man kan mærke, at de er engagerede i det her arbejde, og jeg synes, at de formår at opbygge en interesse i mig som kursist på så kort tid. 

For Ana fungerer det også godt, at hun på HF Enkeltfag ikke har klasser på samme måde som i gymnasiet. Det betyder, at det i højere grad er et valg, hvorvidt hun ønsker at være social eller ej. Selv går hun på Københavns VUC for at lære, og fællesskabet er derfor ikke Anas førsteprioritet. At fællesskabet er noget, som man vælger til eller fra, passer hende derfor helt fint og fjerner det pres, som hun før har oplevet i forbindelse med hele tiden at skulle følge med i det sociale.

De 'kedelige' fag blev interessante

Efter at være startet på Københavns VUC oplever Ana, at hun ser fag, som hun syntes var kedelige i folkeskolen og i gymnasiet, i et nyt lys. Kedelige fag såsom matematik er pludselig blevet 'vildt sjovt', som hun beskriver det med egne ord. Noget, som hun først og fremmest tror skyldes den gode lærer-kursist relation. Hun oplever, at relationen her i langt højere grad bygger på tillid mellem lærer og kursist, end hvad tilfældet var i gymnasiet. For hende betyder denne tillid også, at lærerne og kursisterne er mere i øjenhøjde, og hun mærker en større rummelighed fra lærerne. Kvaliteter, som hun sætter pris på ved Københavns VUC.

Det er af samme grund, at noget af det, som Ana mener, at hun vil huske sin tid her på Københavns VUC særligt meget for, er de dygtige lærere, som hun har haft gennem tiden. Hun har mærket et særligt engagement hos lærerne, der sideløbende med det har formået at opbygge en interesse i hende som kursist.

Man føler ikke, at det er sådan en mølle, man bare bliver kørt igennem.

Denne balance mellem at være personlige og professionelle, som lærerne har mestret, har betydet, at Ana ikke har haft følelsen af at blive kørt igennem en mølle. Tværtimod har hun kunnet mærke lærerne som personer, og når hun møder dem på gangene, hilser hun da også på dem og stopper nogle gange op for at sludre.

Pludselig kan Ana se sig selv gå på universitetet

Anas drøm for fremtiden er at læse sociologi på Københavns Universitet. Men det med at studere på universitetet har ikke altid ligget i kortene for Ana. I stedet troede Ana, at hun, når hun er færdig med sin HF Enkeltfag, ville søge ind på pædagoguddannelsen. Men det ændrede sig, da hun startede på Københavns VUC og blev introduceret for en række spændende sociologer og teoretikere af en af sine lærere. 

Og så var jeg bare sådan: 'Det er dét, jeg gerne vil læse'.

Det gik op for Ana, at hun ved at læse sociologi kunne kombinere sine interesser inden for samfundsfag og psykologi. Nu drømmer hun om en universitetsuddannelse. Noget, som ligger langt væk fra den verden, som Ana så godt kender. Tager hun en universitetsuddannelse, bliver hun nemlig den første i sin familie, der har gået på universitet. 

Uddannelsen inden for sociologi håber hun at kunne bruge til at arbejde med sundheds- og seksualundervisning, fx i folkeskolen. Hun har desuden et håb om at kunne forske inden for området og være med til at gøre en forskel. Men mulighederne er åbne, og Ana har endnu ikke lagt sig fast på noget. Som hun selv beskriver det, har hun mange forskellige visioner, og de ændrer sig hele tiden.

Flere kursistfortællinger

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb