Oplev os

Se alle kursistfortællinger

Olivia havde aldrig troet, at hun ville få den blå hue på hovedet

22. februar 2023 | Af Nathalia Hammer Munch

Olivia er ordblind og havde det svært i folkeskolen og 10. klasse både fagligt og socialt. En fuld HF var slet ikke på radaren, da hun startede på KVUC, men i januar 2023 blev hun HF-student med et gennemsnit på 9,9. Med sig i bagagen fra KVUC har hun faglige succesoplevelser og nye venskaber. Forude venter drømmen om en uddannelse som veterinærsygeplejerske.

KVUC blev det naturlige valg, da Olivia skulle tage 10. klasse for voksne

De første mange år i uddannelsessystemet var hårde for Olivia fagligt og socialt. Hun var endnu ikke blevet konstateret ordblind og socialt følte hun aldrig, at hun 'passede ind'. I 9. klasse blev hun fritaget for en række fag, og hun startede derfor efterfølgende i 10. klasse. Det var dog ikke en succes, da Olivia oplevede, at hendes klassekammerater ikke var motiverede for læring.

10. klasse blev udskiftet med et lærerigt og hyggeligt forløb på køkkenlinjen på en produktionsskole. Olivia havde på det tidspunkt arbejdet på en café i flere år og overvejede en karriere inden for det kulinariske felt. Grundforløbet på Hotel- og Restaurantskolen gjorde det imidlertid klart for hende, at hun ikke skulle være kok. Hun ville dog rigtig gerne lære nyt og komme videre i sit uddannelsesforløb.

Hendes mor havde hørt godt om KVUC og vidste, at skolen tilbyder 10. klasse for voksne (AVU). Skolen ligger også tæt på Olivias bopæl og daværende caféjob, og det var derfor naturligt at undersøge, om Olivia kunne blive optaget på KVUC. Det kunne hun heldigvis, og efter en snak med en vejleder startede hun på dansk, engelsk og matematik. (Bemærk, at reglerne for optag på AVU er ændret siden 2019, hvor Olivia blev optaget. Se mere i infoboksen til højre). 

Efter gode oplevelser på AVU fortsatte Olivia på HF Enkeltfag

10. klasse for voksne på KVUC var en helt ny og positiv oplevelse for Olivia. Både lærerne og hendes holdkammerater var søde, og det var fedt at gå på hold med mennesker i mange forskellige aldersgrupper, der alle var motiverede for at lære. Efter succesoplevelserne på AVU fortsatte Olivia på HF Enkeltfag. Hun startede ud med tre fag og blev ved med at bygge på derfra indtil en fuld HF pludselig var inden for rækkevidde.

Det er fedt ved HF Enkeltfag, at man kan tage fagene i den rækkefølge, man gerne vil. Og på den måde få en fuld HF i små bidder (...) Jeg fik mange venner på HF og flere af dem kom også til mit studentergilde. Det var megahyggeligt.

I løbet af HF-forløbet blev Olivia screenet for ordblindhed i KVUC's Læse- og Skrivecenter. Hun blev konstateret mildt ordblind og fik ekstra tid til sine eksamener, hvilket var guld værd. For Olivia var det også en lettelse at vide, at hun er ordblind – ikke dum, som hun ellers tit havde følt sig grundet sine faglige udfordringer. I januar 2023 blev Olivia så HF-student med et karaktergennemsnit på 9,9. Hun afsluttede sit sidste fag med et flot 10-tal og fik den blå hue på hovedet af sin far. Hendes anbefaling til unge og voksne, der overvejer at læse på KVUC er, at:

Selvom man har udfordringer, så skal man bare stole på sig selv, tage én ting ad gangen og prøve at være social og åben. KVUC er et godt sted, og jeg kan helt klart anbefale skolen.

Fremtidsdrømme om en uddannelse som veterinærsygeplejerske

Olivia har altid elsket dyr og i en årrække haft kig på veterinærsygeplejerskeuddannelsen. Det er egentlig ikke nødvendigt at have en HF for at blive optaget på uddannelsen, men Olivia ville gerne have noget falde at tilbage på. Derfor tog hun HF først. Med huen på hovedet og et nyt job i en dyrehandel glæder hun sig til snart at søge ind på veterinærsygeplejerskeuddannelsen.

Flere kursistfortællinger

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb