Oplev os

Se alle kursistfortællinger

At blive erklæret ordblind var som at åbne et vindue af lys og håb

22. februar 2022 | Af Katrine Johanne Lund

Fatemeh kom til Danmark i 2017 og oplevede udfordringer med at lære det danske sprog. På KVUC fik hun den vejledning, hun manglede, og fandt ud af, at hun er ordblind. Med de rette IT-hjælpemidler er hun nu i fuld gang med at tage 9. klasse for voksne (AVU) og drømmer om en dag at skrive en bog eller blive social- og sundhedsassistent.

Fatemehs liv startede i Iran, hvor hun boede og arbejdede som syerske med egen butik og flere ansatte, indtil hun kom til Danmark i 2017 ved familiesammenføring. Fem måneder senere fik hun opholdstilladelse og startede på dansk-kurser på en sprogskole. Men Fatemeh syntes ikke, at kurserne gjorde hende bedre til dansk. Hun manglede vejledning og begyndte derfor at søge andre muligheder for at lære dansk.

På KVUC fik Fatemeh endelig den vejledning, hun havde behov for

I hendes søgen efter at lære dansk faldt hun over KVUC på Google. Hun kontaktede KVUC’s vejledning i Vognmagergade 8 og fik lavet en aftale med en vejleder. Sammen fik de talt om hendes udfordringer og lagt en plan for hende. De blev enige om, at hun skulle starte med forberedende voksenundervisning (FVU) for at blive bedre til at læse, stave og skrive på dansk.

Det er dejligt at være på KVUC, jeg synes, at KVUC er en særlig skole med mange tilbud og med hjælp til alle.

Med IT-hjælpemidler for ordblinde tog Fatemehs faglige udvikling fart

Kort efter at Fatemeh startede på FVU-forløbet på KVUC, ramte Corona-pandemien. Det betød, at forløbet startede med online-undervisning, men for Fatemeh var dette ikke et problem. Takket være underviseren fungerede online-undervisningen. Men Fatemehs personlige udfordringer var der stadig: trods den gode undervisning kunne hun ikke fokusere eller koncentrere sig og var ofte så træt, at hun måtte sove i flere timer efter, at hun havde læst eller været i skole. Først da én af hendes undervisere påpegede, at Fatemeh måske var ordblind, tænkte hun nærmere over det. Underviseren fortalte om ordblindhed, og Fatemeh kunne genkende flere af tegnene. Hun fik derfor lavet en ordblindetest i KVUC's Ordblindevejledning, der bekræftede, at hun er ordblind.

Ordblindhed er ikke noget farligt eller noget at skamme sig over, men først troede jeg, at det var mig, der var dum. Det var en lettelse at blive erklæret ordblind. Det føltes som om, at der blev åbnet et vindue fyldt med lys og håb.

Efter Fatemeh blev erklæret ordblind, har hun fået hjælpemidler i form af en computer med læse- og skrivestøtte-programmet Appwriter samt ekstra tid til eksamen. Med denne hjælp har hun oplevet en udvikling i sig selv og er blevet mere aktiv i timerne.

Fremtiden skal være det rigtige valg for både krop og hjerte

Lige nu tager Fatemeh én dag ad gangen og føler at alle muligheder for fremtiden er åbne. Hun i fuld gang med at tage 9. klasse for voksne (AVU) og arbejder hårdt på at blive bedre til dansk. Hendes helt store drøm er at skrive en bog. Men det kan også være, at hun vælger at uddanne sig til social- og sundhedsassistent eller finder et job inden for et andet område, der interesserer hende – nemlig bæredygtighed. Én ting er sikkert: det vigtigste for Fatemeh er, at hendes fremtid er det rigtige valg for hende, både i forhold til hendes krop og hendes hjerte. Hun ser lyst på fremtiden, fordi der er så mange muligheder i Danmark – også hvis man er ordblind.

Flere kursistfortællinger

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb