Se alle kursistfortællinger

Fra folkeskole-exit til Kunsthal Charlottenborg

6. januar 2021 | Af Kristian Helmer Jensen

24-årige Isaac studerer på Kunstakademiet og har udstillet på Kunsthal Charlottenborg. Han forlod folkeskolen i 8. klasse med tre diagnoser, men et møde med en studievejleder på KVUC hjalp ham videre.

Tre korte, mærkværdige musikvideoer var en del af Kunsthal Charlottenborgs forårsudstilling 2020. På videoerne spiller performancekunstner Isaac Nissen tre kendte numre på ukulele, blandt andet Roxanne af The Police, mens han synger. Undervejs leder Isaac efter både de rigtige akkorder og toner.

"Jeg er meget optaget af at gøre ting dårligt. Det, der sker på videoen, er det vigtige. Og det sjove ved ukulele er, at folk synes, det er fedt, uanset om man kan spille eller ej", fortæller Isaac.

Den unge kunstner studerer på Kunstakademiet i København på tredje år. Han har tidligere udsmykket Vangede Station og udstillet på Artoteket på Nørrebro. I øjeblikket er han i gang med at producere et radiospil til Kunstakademiets radiokanal.

Om alt går vel, får han næste sommer sit bachelorbevis fra akademiet. "Det bliver den første uddannelse, jeg fuldfører," siger han.

Fik stress i 8. klasse

Mens Isaac Nissen de senere år har fået anerkendelse for sin kunst, var folkeskolen og teenageårene ingen dans på roser. Han forlod folkeskolen i midten af 8. klasse på grund af en langtidssygemelding med alvorlig stress.

"Det var slet ikke aktuelt at vende tilbage og gøre 9. klasse færdig. Og en gymnasial uddannelse var overhovedet ikke på tale", fortæller Isaac.

Han kom i ambulant behandling på Bispebjerg Hospital, hvor lægerne gav ham tre forskellige diagnoser: bipolar lidelse, Aspergers syndrom og ADHD. Han fik medicinsk behandling og begyndte at få det bedre. De næste fem år lavede han en masse film på Station Next, en filmskole for børn og unge, der er stiftet af blandt andet Zentropa.

Jeg lavede 30 kort- og dokumentarfilm. Det var nogle sjove år, men det generede mig, at folk vidste ting, jeg ikke vidste, fordi jeg ikke havde gået i gymnasiet. Der var simpelthen store huller i min viden om politik og geografi.

En engel

Isaac Nissen sendte en ansøgning af sted til HF Online på KVUC. Han havde en samtale med en studievejleder, der vurderede at han var studieegnet. Kontakten mellem de to fortsatte under studierne.

"Hun hjalp og støttede mig hele vejen gennem HF, når jeg havde det svært eller havde brug for et godt råd. Hun var virkelig min hjælpende engel", fortæller Isaac. I det hele taget blev HF på KVUC en oprejsning oven på nogle svære år.

Det betød rigtigt meget for mig at komme i gang, og det var fedt for mig, at det var online. Med mine diagnoser blev det lidt nemmere at håndtere. Jeg fik nogle succesoplevelser og blev holdt til ilden. Og så fik jeg en masse ny viden.

Syv 12-taller

Særligt eksaminerne på HF blev en succesoplevelse for Isaac. Ni eksaminer resulterede i syv 12-taller, et 10-tal og et enkelt 7-tal i skriftlig matematik.

"Jeg er performancekunstner, så eksamen havde min interesse, særligt mundtlig eksamen. Jeg forberedte mig minutiøst og lavede et storyboard med de ting, jeg ville sige", fortæller Isaac, der afbrød sin HF Online et halvt år før tid, fordi han blev optaget på Kunstakademiet.

"Jeg havde overvejet både sociologi og statskundskab på universitetet, men Kunstakademiet var min store drøm, og det var mit tredje forsøg. Derfor valgte jeg at springe ud i det."

Flere kursistfortællinger

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb