Retorik C

Læs Retorik på C-niveau

I Retorik C lærer du at tale og skrive, så du bliver hørt og læst. Du kommer både til at analysere taler og tekster, og du skal selv på med taler, debat og formidling. 

  • Indhold og læringsmål

    Hvad lærer jeg i Retorik C?

    Retorik C er et nutidigt kommunikationsfag med rødder i antikken, hvor du skal arbejde både mundtligt og skriftligt – og du får selvfølgelig mulighed for at afprøve teorien i praksis og udtrykke dig klart, som den du er – og også om de emner, du har interesse for. Uanset om du er genert, nervøs, trænet taler eller skribent eller noget derimellem, så er retorik et fag, der udvikler dig både fagligt og personligt.

    For når man arbejder med sine egne sproglige evner – både med krop, tale og skrift, så bliver man klogere på sig selv og egne evner til at komme igennem med et budskab.

    Uanset om du er genert, nervøs, trænet taler eller skribent eller noget derimellem, så er retorik et fag, der udvikler dig både fagligt og personligt. Når man arbejder med krop, tale og skrift, så bliver man klogere på sig selv, og på hvordan man kommer igennem med et budskab. Retorik C er et nutidigt kommunikationsfag med rødder i antikken, hvor du skal arbejde både mundtligt og skriftligt.
    Retorik er et fag, der er tæt forbundet med demokrati og ytringsfrihed, så det handler om at træde frem og være aktiv, bruge sin krop og stemme og have en holdning, som du skal kunne argumentere for. Det handler ikke nødvendigvis om at få ret, men om at få en dialog med udgangspunkt i argumentation. 
    Faget er studieforberedende: Du ender med at få en værktøjskasse fuld af redskaber, der kan hjælpe med alle fremtidige opgaver. Hvordan gennemskuer jeg andres kommunikation, og hvordan kommer jeg selv i gang?
    Du vil derfor kunne have gavn af retorik både til eksamen i alle fag, og hvis du fx er på sociale medier, er politisk aktiv eller måske aktiv i bestyrelsen i din andelsforening eller sidder i et udvalg på dit kollegie eller i din idrætsforening. Du vil også blive bedre til at tage ordet på fredagsmødet på din arbejdsplads eller diskussionen om opvasken derhjemme.

    Fagets faglige mål

    Du skal kunne producere mundtlige og skriftlige argumenterende og formidlende ytringer, der er udformet retorisk hensigtsmæssigt og sprogligt kvalitetsbevidst i forhold til deres genre og kommunikationssituation, og du skal kunne anlægge en retorisk betragtning på autentiske argumenterende og formidlende ytringer. Herunder skal du kunne:

    • Argumentere for et standpunkt på en måde, der er egnet til at overbevise.
    • Formidle faglig viden på en måde, der er egnet til at interessere og oplyse.
    • Analysere og vurdere kvaliteten og effekten af autentiske ytringer.
    • Give konstruktive ændringsforslag til autentiske ytringer.
    • Bruge grundlæggende retoriske begreber om produktion og reception af autentiske ytringer.
    • Forstå de funktioner og den magt, som ytringer kan have i relation til demokratiet.

    Læreplan for Retorik C

    Du kan få mere information om fagets indhold og læringsmål i læreplanen, der findes på emu.dk.

    Gå til læreplan for Retorik C
  • Eksamen

    Hvordan foregår eksamen i Retorik C?

    Retorik C afsluttes med en mundtlig eksamen med en times forberedelse og ca. 25 min. eksamination.

    Om den mundtlige eksamen

    Til den mundtlige eksamen skal du vise, at du kan to ting. Dels skal du, med den retoriske teori, analysere en ukendt tekst, fx et debatindlæg eller en 1. maj-tale. Dels skal du vise, hvordan du med din retoriske værktøjskasse kan planlægge fx et oplæg, en tale eller en artikel. Til dette skal du bruge en af de tekster, du har skrevet i løbet af året, og som er en del af din porteføljemappe. Der er således krav til produktion af egne taler og tekster for at kunne komme til eksamen.

  • Optag

    Hvad kræver det at blive optaget på Retorik C?

    Du kan følge Retorik på C-niveau, hvis du opfylder de almindelige krav til den uddannelse, du tager faget på.

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb