Design og arkitektur B

Læs Design og arkitektur på B-niveau

I Design og arkitektur B kommer du til at arbejde med projekter, der integrerer det praktiske og teoretiske med faglige metoder, der strukturerer problemløsende arbejdsprocesser.

  • Indhold og læringsmål

    Hvad lærer jeg i Design og arkitektur B?

    I design og arkitektur B kommer du først og fremmest til at arbejde med projekter, der både er praktiske og teoretiske, og selve designprocessen vil principielt være identisk med den, der indgår i designere og arkitekters daglige arbejde. Det er gennem dit eget arbejde med designprocesser, at du primært opbygger din faglighed.

    I faget arbejder vi med design og arkitektur, der både er materiel og immateriel. Der er både tale om en konkret, fysisk fremtræden, digitale løsninger og design og arkitektur, der fremtræder fx som strategier, systemer og adfærd. Alt fra den kop, du drikker din kaffe af, til hvordan du finder rundt på biblioteket.

    Du vil komme til at analysere dine egne arbejder, men også professionelles design og arkitektur og derved opnå forståelse for, hvordan design og arkitektur er afhængig af tid, sted, kultur og samfund.

    Forløbene vil indeholde en designhistorisk dimension. Innovation er centralt i faget – hvordan kan man udvikle nye og kreative ideer? Ikke mindst i et bæredygtighedsperspektiv, hvor det fx vil være interessant, at reflektere over sin egen livsstil, forbrug, klimaaftryk og væren i verden.

    I design og arkitektur B arbejdes der med tre genstandsfelter: produktdesign, kommunikationsdesign og design af fysiske omgivelser. Og fælles for arbejdet er den praktiske del, du vil fx arbejde med skitsering, tegninger, collage, fotos, rumlige modeller, mock-ups mv.

    Vi bruger byen til at opleve og sanse design og arkitektur. Vi besøger fx Designmuseet, Dansk Arkitektur Center, byens pladser og fine arkitektur, der ligger lige uden for døren.

    Undervisningen består af projektperioder og korte kursusforløb. Alle praktiske og teoretiske elementer fra undervisningen, herunder egne undersøgelser, samles i en individuel portfolio, der indgår i den afsluttende prøve.

    Det faglige stof udgøres af et primært materiale bestående af visuelt stof, hvortil kommer et forventet omfang sekundært materiale på ca. 150 sider. Dele af det sekundære materiale findes af eleverne selv.

    Læreplan for Design og arkitektur B

    Du kan få mere information om fagets indhold og læringsmål i læreplanen, der findes på uvm.dk.

    Gå til læreplan for Design og arkitektur B
  • Eksamen

    Hvordan foregår eksamen i Design og arkitektur B?

    Design og arkitektur B afsluttes med en mundtlig eksamen, der varer 30 min. i alt. I den afsluttende del af undervisningen udarbejder du en præsentation af et selvvalgt emne, som er godkendt af læreren. Præsentationen danner udgangspunkt for den afsluttende prøve. 

    Om den mundtlige eksamen

    Til eksamen skal du vise egne design- og arkitekturprojekter og projekter udført af professionelle designere og arkitekter og reflektere over, hvordan og hvorfor det valgte emne har spillet en rolle i dine designprocesser. Endelig skal du reflektere over selvvalgte aspekter i design- og arkitektureksempler fra udvalgte designhistoriske perioder.

  • Optag

    Hvad kræver det at blive optaget på Design og arkitektur B?

    For at kunne følge Design og arkitektur på B-niveau, skal du have gennemført Design og arkitektur på C-niveau. Derudover skal du opfylde de almindelige krav til den uddannelse, du tager faget på.

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb