Gå til sidens indhold

Se alle kursistfortællinger

"No problem" at bo i Oxford og tage HF i København 

2. maj 2016 |  Af Signe Tonsberg

Thomas Andersen bor i England over 1.000 kilometer fra København. Alligevel har han læst HF på KVUC, hvor han også får sin hue på til sommer.

Det er altid lidt ekstra spændende, når Thomas Andersen skal til eksamen i et fag, for så skal han også møde sin lærer – ofte for første gang. Sådan er det, når man tager HF Online på KVUC, og bor i Oxford i England.

”Semesteret igennem er min lærer et navn og et foto på en skærm. Derfor er det altid sjovt, når jeg så møder dem til eksamen. Lærerne plejer at komme ud foran eksamenslokalet og kigge spørgende rundt med et stort smil på, når de siger ens navn,” siger Thomas Andersen.

Jeg kan studere og skrive opgaver, når det passer mig, og der er ingen lærere, der er forudindtagede og har puttet kursisterne i en kasse…

Han oplever få ulemper og mange fordele i fjernundervisningen.

”Jeg kan studere og skrive opgaver, når det passer mig, og der er ingen lærere, der er forudindtagede og har puttet kursisterne i en kasse som ’den irriterende dreng eller den flittige pige i klassen’. Så til eksamen bliver jeg udelukkende bedømt på min præstation. Det kan jeg godt lide,” siger han.

Med fly til eksamen 

Om få måneder skal han til eksamen i sine sidste tre fag, og så har han taget en fuld HF på KVUC, mens han har boet i England. Undervejs har han været hjemme til sine eksamener og udover det fire-fem gange på værkstedskurser i de naturvidenskabelige fag som geografi, fysik og biologi for at lave laboratorieøvelser. En af de få ulemper, han peger på ved at være så langt væk fra sit studiested er da også, at man skal rejse så langt også for at komme til eksamen.

Alene flybilletten koster på en god dag 800-1.000 kroner, og det er meget, når man skal leve for en SU i en af Europas absolut dyreste byer, hvor en toværelses lejlighed koster 12.000 kroner om måneden. Heldigvis bakker hans forældre op økonomisk både med flybilletter og med økonomiske tilskud i de måneder, hvor det brænder på.

Thomas står i Kongens Have

Headhuntet som yngstemand og chef

Thomas Andersen er 29 år og er på ingen måde et ubeskrevet uddannelsesblad. Tværtimod har han flere håndværksmæssige uddannelser på cv’et. Han har en uddannelse som grafisk tekniker og serigraf, som er en trykker, der er specialiseret i at arbejde med tryk på fx tekstil, tøj, kopper, plakater etc. Der er rift om serigrafer, så inden han var færdig på erhvervsakademiet, blev han headhuntet til at lede en tekstilafdeling i en printvirksomhed.

”Jeg var lidt i tvivl om jeg skulle tage jobbet, for jeg var yngre end de folk, jeg skulle have personaleansvar for, men jeg greb chancen,” siger Thomas Andersen med et smil i skægget og de brune øjne.

Slå op eller sige op 

Det viste sig at være et godt valg, for han trivedes rigtig godt med arbejdet i den familieejede virksomhed, men efter et par år stod han og kæresten Anne ved en korsvej. Hun læste fysik på universitetet og var blevet tilbudt at læse en master i neuroscience i Oxford. 

”Det var jo en oplagt mulighed for hende, men passede jo ikke så godt med mit faste job, så vi overvejede alle mulige scenarier: Skulle vi slå op eller skulle jeg sige mit job op og tage med og finde et job derovre? Vi talte og vi tænkte, og undervejs fandt vi så ud af, at jeg faktisk kunne tage en HF på KVUC, mens jeg boede i Oxford,” siger han.

Hvis jeg skal være helt ærlig, tænkte jeg ’Det går galt!’. Jeg havde dårlige erfaringer fra folkeskolen med at læse. Jeg så virkelig ikke mig selv som boglig.

Thomas Andersen var fristet af tanken om at læse videre, men han var meget i tvivl, om han overhovedet ville kunne gennemføre en HF.

”Hvis jeg skal være helt ærlig, tænkte jeg ’Det går galt!’. Jeg havde dårlige erfaringer fra folkeskolen med at læse. Jeg så virkelig ikke mig selv som boglig,” forklarer han.

Det er utroligt, hvad en mentor kan gøre 

For en sikkerheds skyld valgte han at begynde HF’en, mens parret stadig var i Danmark, med sit absolutte akilleshæl-fag fra folkeskolen - matematik.

”Min tanke var, at kunne jeg gennemføre det, kunne jeg også tage en fuld HF,” siger han.

Det blev en øjenåbner, for han kom i mål med faget og besluttede sig for at flytte med til Oxford. Nu kunne han godt se sig selv som HF-kursist. Han giver sin kæreste en stor af æren for, at det lykkedes.

”Jeg havde svært ved lektierne i folkeskolen. Nu havde jeg pludselig alle svar siddende ved siden af mig hver aften i form af min kæreste, som jeg kunne spørge om alt. Det er utroligt, hvad en mentor kan gøre, og det betød virkelig meget – især i starten,” forklarer Thomas Andersen, der nu har fået stor faglig selvtillid og klarer alt på egen hånd.

Det har været en personlig opdagelsesrejse at tage en HF-eksamen. Det har været et fantastisk selvtillidsboost. 

”Det er en vild følelse at gå fra det, der i min folkeskoletid hed 6-taller og 7-taller, til at have så mange 12-taller på eksamensbeviset, som jeg har nu,” konstaterer han med stolthed i stemmen.

Snobalarm på college

Det kræver sin mand og kvinde at flytte til et nyt land og skabe sig et netværk. Det første år, Thomas Andersen og hans kæreste var i Oxford, boede de i kraft af hendes uddannelse på et college, som minder lidt om et dansk kollegium. Her oplevede Thomas indimellem, at det med at være noget er vigtigt i en akademisk højborg som Oxford. Det første spørgsmål, man bliver stillet af nye mennesker, er stort set altid, hvad man læser.

”Jeg forklarede, at jeg læste et forberedelseskursus til universitetet. Efterfølgende var der flere, der kun hilste på min kæreste, når vi mødte dem. Det undrede mig, for jeg var jo ældre end dem og havde flere andre uddannelser med i bagagen. Men på den måde kan nogle af briterne være snobbede,” konstaterer han.

Settlers of Oxford

Heldigvis er der mange andre steder at møde mennesker, når ens klassekammerater sidder over tusind kilometer væk i Danmark. Oxford består af 30-40 procent udlændinge og mange af dem er unge studerende, så Thomas og hans kæreste har efterhånden fået opbygget et solidt netværk – både af hendes studie- og arbejdskammerater fra universitetet og mennesker, de har lært at kende andre steder. Thomas Andersens passion for brætspil har været stærkt medvirkende til at skaffe ham et godt netværk og nogle gode venner. I Oxford er der nemlig en helt anden kultur for at gå på café eller pub og fx spille brætspil.

”Oxford er jo fyldt med nørder – kloge, sjove mennesker. Mange har samme interesse for brætspil, som jeg altid selv har haft,” forklarer han.

På brætspilscaféerne bliver der spillet alt fra paratvidenspil som Trivial Pursuit til mere tekniske, strategiske og historiske spil som Settlers of Catan, RISK og Axis & Allies.

Thomas foran Rosenborg Slot

Historienørdens drømmeby 

Egentlig var det meningen, at Thomas Andersen og kæresten Anne kun skulle være et år i Oxford, men efter sin master fik hans kæreste tilbud om at skrive en ph.d., og det var de enige om, at hun skulle takke ja til.

”Jeg var egentlig ikke i tvivl, da hun spurgte om vi skulle blive - så kunne jeg læse mine HF-fag færdige,” fortæller Thomas Andersen, der i takt med sine succesoplevelser med HF også selv har fået blod på tanden i forhold til at læse videre. Og så er Oxford med sine historiske bygninger, monumenter og statuer da også lidt af en drømmeby at bo i for en historieinteresseret mand som ham.

Jeg var egentlig ikke i tvivl, da hun spurgte om vi skulle blive - så kunne jeg læse mine HF-fag færdige.

”Uanset hvor du kigger hen, er bygningerne flere generationer gamle. Der er statuer og gargoils overalt. Selvom vi snart har boet der i tre år, bliver jeg stadig overvældet over nye detaljer,” forklarer Thomas Andersen, der lige fra han som lille dreng første gang læste om riddere og middelalderen og har haft en helt særlig passion for historie. Han har spillet den slags rollespil, hvor man dyrker håndværk og kampkunst fra en anden tid og som lærling fik han mange timer i det københavnske s-togsnet til at gå med hovedet begravet i historiemagasiner. Så historie er bare hans fag.

Professordrømme

Derfor skal han også knibe sig lidt i armen, når han fortæller, at han lige har fået at vide, at han efter sommerferien er optaget på netop historiestudiet på Oxford Brookes University i Oxford. Det havde han ikke troet for tre år siden.

”Det har været en personlig opdagelsesrejse at tage en HF-eksamen. Det har været et fantastisk selvtillidsboost. Da jeg arbejdede som serigraf, havde jeg en fornemmelse af, at håndværket bare sad i fingrene, men at jeg ikke duede til det boglige. Men det gjorde jeg jo, da jeg kom i gang,” siger Thomas Andersen.

Af og til står han og kigger ind ad porten til den veltrimmede have ved All Souls College, som er et af de mest velestimerede colleger i Oxford - ja faktisk i verden. Hans ultimative drøm er engang at blive professor her. Men han ved også, at det er et af verdens mindste nåleøjer at komme igennem.

”Den mere realistiske plan B er at blive underviser i gymnasiet eller på universitetet. Jeg kan godt lide at formidle, og det at være lærer er jo også at være en form for leder. Det har jeg jo prøvet før, og jeg kan godt lide det ansvar, der følger med. Det havde jeg bare aldrig turdet drømme om før.”

Vælg kurv

Vælg den uddannelse du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb