Se alle kursistfortællinger

På HF ASF bliver Maria (endelig) behandlet som en voksen

 23. februar 2021 | Af Nathalia Hammer Munch

19-årige Maria fik en autismespektrum-diagnose i sommeren op til 9. klasse. Efter et hårdt år i en diagnoseklasse på Hummeltofteskolen og 10. klasse på efterskole fandt hun ro til at tænke på fremtiden. Nu læser hun HF ASF på KVUC og drømmer om at stifte egen virksomhed som boligdesigner med fokus på bæredygtigt møbel- og interiørdesign. 

Et afslag på HF Inklusion blev held i uheld

Med en autismespektrum-diagnose, et stressende 9. klasse-år i en diagnoseklasse og en mere rolig 10. klasse på efterskole i bagagen, ledte Maria efter det næste skridt i sin uddannelse. Det var vigtigt for hende at komme hurtigt i gang med en ungdomsuddannelse og ikke gå i stå, sådan som hun oplevede at det ofte skete for andre unge med autismespektrum-diagnoser.

”Jeg vidste, at jeg ikke ville søge ind på et ’autistisk gymnasium’ (…) Men jeg ville heller ikke kunne fungere på et normalt gymnasium.”

I første omgang søgte hun ind på HF Inklusion på KVUC, som er en 3-årig HF-uddannelse særligt tilrettelagt for unge med autismespektrum-diagnoser. Hun blev ikke optaget, men det viste sig at være held i uheld. Senere blev hun nemlig kontaktet af den daglige leder på HF Inklusion, Stig Pedersen, der fortalte hende om en anden autisme-linje på KVUC: HF ASF.

Maria søgte optagelse og kom ind på HF ASF, hvilket hun i dag er virkelig glad for. Det passer hende nemlig rigtig godt, at hun på HF ASF kan gennemføre sin HF på kun 2 år i stedet for 3 år på HF Inklusion, men stadig kan få mentorstøtte efter behov.

Ingen kliker og plads til at fejle uden at blive dømt

Længden på uddannelsen er ikke det eneste, som Maria er glad for. På HF ASF nyder hun, at der kun er 12 personer i hendes klasse, og at der er plads til at fejle uden at skulle være nervøs for at blive dømt.

Der er ingen kliker, fordi vi er så få (…) Og man er ikke bange for at blive dømt (…) Nogle gange har jeg jo siddet i en folkeskoleklasse og tænkt: ’Jeg aner ikke, hvad der foregår, men jeg tør ikke spørge om noget…’

HF-ASF-klassen føles lidt som en tryg familie, og samtidigt er det fedt at komme ud på ordinære valgfagshold og møde andre kursister i forskellige aldre, fortæller Maria. Mangfoldigheden er stor på KVUC, og det giver perspektiv fx at møde kursister, der er 45 år og har børn.

Engagerede undervisere og færre fag om dagen giver overskud til fordybelse

Maria er også vild med at hun bliver behandlet som en voksen af underviserne på uddannelsen. I fortiden har hun nemlig ofte oplevet at blive talt ned til eller hen over hovedet på. Sådan er det ikke på HF ASF. Her oplever hun, at underviserne er oprigtigt interesserede i, hvordan hun og hendes klassekammerater lærer bedst, og også er gode til ikke at lægge for meget pres på i svære perioder:

"(…) man kan godt have en downer-periode, hvor man har det svært. De (underviserne) lægger alting ud på nettet, så man ikke kommer bagud."

Det fungerer også godt for Maria, at hun på HF ASF kun skal koncentrere sig om to fag om dagen. Hun kan ikke holde til at have mange fag på én gang, og opbygningen på HF ASF giver hende overskud til at interessere sig for hvert enkelt fag.

Min hjerne kan ikke fokusere på en million ting ad gangen (…) Her har vi ikke så mange fag (…) Man bliver ikke overbombarderet med forskellig viden (…) Det er så dejligt at kunne fokusere på kun to fag om dagen, så man er mentalt klar.

Drømme om udlandsrejse og karriere som boligdesigner

Maria er færdig med HF ASF til sommer, og når man spørger hende om, hvad hun gerne vil i fremtiden, kommer svaret prompte: Hun elsker boligindretning og -design og drømmer om at tage en uddannelse som boligdesigner. Hendes ultimative mål er at starte egen virksomhed med fokus på bæredygtigt møbel- og interiørdesign:

”Det er 100 procent sikkert, at jeg vil arbejde med boligdesign. Og så er jeg også meget interesseret i miljø og hvordan man designer møbler kun af genbrugsmaterialer.”

Mange af uddannelserne til boligdesigner er desværre ikke SU-berettigede, og på det Kongelige Kunstakademi skal man ”nærmest være et geni for at blive optaget”, bemærker hun tørt. Men hun har kig på KEA og glæder sig til at de holder Åbent Hus, så hun kan finde ud af, om en af deres uddannelser er relevant for hende.

Inden hun starter på det næste kapitel af sin uddannelse, vil Maria dog gerne tage et halvt års sabbatår og måske rejse til udlandet som frivillig, hvis corona-situationen tillader det.

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb