Chat with us, powered by LiveChat

Se alle kursistfortællinger

Nederlag er midlertidige - du kan komme videre

8. august 2018  l  Af Sissel Engelhardt Drifte 

Estrid Nielsen var i en tidlig alder overbevist om, at hun var færdig med alt, hvad hun dengang forbandt med uddannelse. I dag er hun glad for, at hun blev ved med at kæmpe. Hvis alt går som planlagt, afslutter Estrid i 2020 sin HF på KVUC, og drømmen er at hjælpe andre, som hun selv er blevet hjulpet.

”Jeg har lært, at jeg i sidste ende kan komme over det meste i livet. Det gør, at jeg ikke tager små nederlag lige så tungt mere – nederlag er kun midlertidige, og jeg KAN komme videre i livet.”

Estrid Nielsen er 23 år og startede for anden gang på KVUC i 2017. Denne gang har hun valgt at tage sin HF på tre år i stedet for to for at give sig selv ekstra tid til at gennemføre uddannelsen. For hvis der er noget Estrids fortid har lært hende, er det, at tid spiller en afgørende rolle. I dag forbinder hun uddannelse med fremtidsdrømme, men det har ikke altid været tilfældet.

Det spændte ofte ben for mig at være den her stræber-nørd-type. Der er ingen, der bryder sig om den elev, der bliver fremhævet.

Socialt akavet 'stræber-nørd' 

Estrids folkeskoleforløb var langt fra en dans på roser, hvor de første klassetrin var præget af mobning og sociale problemer. Hun beskriver sig selv som en socialt akavet ’stræber-nørd’, som lærerne satte til at hjælpe hendes klassekammerater med lektierne.  

”Det spændte ofte ben for mig at være den her stræber-nørd-type. Der er ingen, der bryder sig om den elev, der bliver fremhævet”, fortæller Estrid.  

Da Estrid går i 6. klasse, vælger hendes mor at flytte hende til en mindre folkeskole i håb om, at hun vil få det bedre socialt. Men på daværende tidspunkt har mobningen allerede fået konsekvenser. Kort tid efter skoleskiftet ender Estrid med at blive indlagt i et halvt år for at arbejde med den depression, hun har udviklet gennem årene.

”I folkeskolen fik jeg ikke den hjælp, jeg havde brug for, fordi lærerne simpelthen ikke kunne rumme mig. Min mor var den største støtte igennem det hele, men det var desværre ikke nok. Min hverdag var stadig fyldt med for meget negativitet.”  

Færdig med autoritetsfigurer... Og så alligevel ikke

Indlæggelsen betyder, at Estrid går glip af et halvt års undervisning. Da hun bliver udskrevet, er hun overbevist om, at hun er færdig med alt, hvad der er forbundet med uddannelse og autoritetsfigurer.

”Inden jeg blev indlagt, spekulerede jeg ikke særlig meget over min fremtid, men efter indlæggelsen var én ting sikkert: at mit uddannelsesforløb skulle være så kort som muligt. Drømmen var at blive dyrepasser, fordi jeg kunne blive det uden en gymnasial uddannelse”, fortæller Estrid.

Efter indlæggelsen starter hun på en ny folkeskole med fokus på børn og unge med udfordringer i livet, og den nystiftede drøm om at blive dyrepasser viser sig hurtigt at ændre sig. Her afslutter Estrid sin 9. klasse, i hvad hun beskriver som ”et super fedt miljø”. Endelig får hun en positiv oplevelse med folkeskolen, og det giver hende blod på tanden til at læse videre.

Eksamen skiftet ud med Rigshospitalet

Efter 9. klasse vælger Estrid derfor at booke tid i vejledningen på KVUC, hvor hun bliver præsenteret for HF Enkeltfag. Muligheden for at strukturere uddannelsen på hendes egen måde tiltaler hurtigt Estrid.

Første semester på KVUC går over al forventning, men på grund af en voldsom personlig oplevelse misser Estrid sin eksamen. 

”Med det samme gik det ned ad bakke for mig – selv lærerne kunne se det på mig og hev mig til side, for at høre om jeg var okay. På den ene side var det grænseoverskridende, men på den anden side også enormt betryggende, at der er undervisere, som holder øje med dig og vil dig det bedste. Det havde jeg aldrig oplevet i folkeskolen.”

Estrid får aldrig taget eksamen og må erkende, at hun er nødt til at droppe ud.

Hvis man ikke føler, at man er klar til uddannelse på et givent tidspunkt, så er der intet galt med at tage en pause. Det vigtigste er, at man mærker efter!

”Det var et enormt svært valg at tage, fordi jeg altid har haft høje forventninger til mig selv. Det føltes som et kæmpe nederlag at erkende, at jeg ikke kunne overskue skole igen”, afslutter Estrid.

En åbenbaring 

Et halvt år efter sin oplevelse er Estrid igen klar til at komme videre i livet. Hun vil finde sig et arbejde. De næste fire år går med at arbejde i tre vidt forskellige brancher: Estrid prøver livet som phoner i et call-center af, hun binder blomster i en blomsterbutik og ender til sidst i et cateringfirma – som viser sig at blive hendes åbenbaring:

”Jeg hadede mit job i cateringfirmaet! Jeg var ikke vild med at masseproducere fem kilo bacon hver uge. På det tidspunkt går det op for mig, at det måtte stoppe. Jeg var træt af at være midlertidige steder, hvor jeg på forhånd vidste, at det ikke var dér, min fremtid lå”, fortæller Estrid.

'Hvordan er man overhovedet studerende?'

Efter fire år med tre forskellige jobs tvivler Estrid på, om hun overhovedet kan finde ud af at studere længere. Hun vælger alligevel at booke en tid i vejledningen på KVUC endnu engang, for en ting er sikker: Hun VIL finde en anden vej i livet.

Vejlederne anbefaler Estrid at starte med at få overstået matematikken, der altid har vakt hende problemer igennem folkeskolen. Hun bliver nødt til først at læse matematik op på AVU, før hun kan starte med at læse Matematik C på HF Enkeltfag.

To afgørende 12-taller

Den første måned med matematikken beskriver Estrid som meget udfordrende, hvor intet gav mening for hende. Hun kommer hurtigt i tvivl, om det er det rigtige valg at læse igen.

”Jeg overvejede flere gang at gå tilbage til catering. Men jeg ville mere end catering. Jeg var nødt til at bruge min stædighed – og jeg gav ikke op.”

Og hvor der er vilje, er der vej… Estrid tager kampen op, og lige pludselig giver matematikken mere og mere mening – og dér blev det sjovt.  

Jeg tror på, at de fleste kan komme videre i livet. Det handler om at give sig selv tid.

”Jeg gik ud fra den mundtlige prøve med et 12 tal. Da jeg efterfølgende fik den skriftlige karakter, og det også viste sig at være et 12 tal, kunne jeg næsten ikke være i mig selv af lykke. Det var en kæmpe succes og en af de største motivationsfaktorer for mig til at fortsætte min uddannelse. Jeg havde arbejdet hårdt for det, og det betalte sig virkelig”, fortæller Estrid med et smil på læben.

Estrid beskriver AVU som det skub hun havde brug for for at indse, at det ikke altid er det værste, der sker.

”Det var meget forvirrende at komme ud fra prøven og få at vide, at det ikke kunne have gået bedre, end det gjorde. Jeg havde kun forberedt mig på at fejle. Det var en anden virkelighed, som jeg havde svært ved at forholde mig til – men det har givet mig følelsen af, at jeg den dag i dag kan klare hvad som helst, hvis jeg bare lægger nok kræfter i det.”  

Alle kan komme videre

I dag læser Estrid Matematik på C-niveau på HF Enkeltfag, og hun er glad for, at hun aldrig gav op med at kæmpe. Når hun i 2020 er færdig med hendes HF, er drømmen at søge ind på enten RUC eller KU. Om hun skal være dansklærer, psykolog eller noget helt tredje er endnu uvist. Lige nu handler det for Estrid om at nyde nuet.

”Min fortid har helt sikkert påvirket mig, men jeg har valgt at vende det til noget positivt. I dag er jeg et rigtig godt sted i mit liv, og det var helt sikkert det rigtige valg at starte med at læse igen. Mange succesoplevelser har fulgt mig siden, og jeg føler mig langt mere handlekraftig nu”, fortæller Estrid.

Arbejdslivet er lagt på hylden for nu, og den tidligere ’stræber-nørd’ er blomstret op i hende igen – denne gang i en langt gladere version.

”Hvis jeg var stræber før, ved jeg ikke hvad jeg vil kalde mig selv i dag. Super-super stræber”, griner Estrid og fortsætter:

”Jeg tror på, at de fleste kan komme videre i livet. Det handler om at give sig selv tid. Hvis man ikke føler, at man er klar til uddannelse på et givent tidspunkt, så er der intet galt med at tage en pause. Det vigtigste er, at man mærker efter!”

Vælg kurv

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb