Chat with us, powered by LiveChat Gå til sidens indhold
Studieliv

Se alle kursistfortællinger

Drengedrømmen skiftes ud 

12. marts 2018  |  Af Signe Tonsberg

”Det er selvfølgelig hårdt, men jeg fortryder ikke min beslutning. Jeg vil hurtigt videre på universitetet”, fortæller 23-årige Christian, der vil bytte livet som mekaniker ud med en uddannelse i IT og softwareudvikling. Han er i fuld gang med universitetspakken - 'HF Uni' - på den nye HF, så han kan få den blå hue på to år.

Christian Skou Pedersen er 23 år gammel og i gang med andet semester på HF på KVUC. Målet er at blive klar til en videregående uddannelse inden for IT og softwareudvikling om halvandet års tid. Men det har ikke altid været planen.

”Siden midt i folkeskolen har jeg været fast besluttet på at blive mekaniker og være det resten af livet. Derfor passede det mig fint at gå ud af 9. klasse og direkte i gang med en uddannelse til mekaniker,” siger Christian Skou Pedersen.

Drømmen om eget værksted - nej tak 

Han var derfor allerede udlært som 19-årig og fik job som svend på et værksted, hvor drengedrømmen om at rode med biler kunne leves ud. Faktisk kunne Christian slet ikke forestille sig at lave andet end at arbejde med biler på et værksted. Men det ændrede sig i løbet af et par år.

Det er svært at forklare, men jeg kunne bare mærke, at jeg ville noget andet.

”Det viste sig, at det var en lidt flad fornemmelse at arbejde som svend. Jeg blev skuffet, da jeg så min første lønseddel, og i min tid på værkstedet gik det også op for mig, at min drøm om måske at åbne eget værksted slet ikke ville være noget for mig med hvad det indebærer af stress, håndtering af kunder, ansvar, lange timer, hårdt arbejde, usikkerhed og så videre.”

Christian Skou Pedersen forsøgte sig også med et efteruddannelsesforløb inden for autobranchen, som han fik tilbudt af sit daværende arbejde, men synes heller ikke rigtig det gav ham nok, og efterhånden kunne han mindre og mindre se, hvordan han passede ind til et arbejdsliv som mekaniker.

”Det er svært at forklare, men jeg kunne bare mærke, at jeg ville noget andet.”

En ny karrierevej

Godt hjulpet af familie, venner og især kæresten som leverede det rette skub på det rette tidspunkt fandt Christian ud af, at han gerne vil beskæftige sig med IT og udvikling af software. En ny drøm, som kræver en videregående uddannelse i datalogi på kandidatniveau. En ny karrierevej, som begyndte med en adgangsprøve for i første omgang at blive optaget på HF på KVUC.

Jeg begyndte at tro på det, men var stadig lidt nervøs, da det var 7 år siden, jeg sidst havde siddet på en skolebænk. 

”Jeg begyndte at tro på det, men var stadig lidt nervøs, da det var 7 år siden, jeg sidst havde siddet på en skolebænk og aldrig havde opfattet mig selv som boglig. Jeg trænede meget op til adgangsprøven, som heldigvis gik, som den skulle.”

Christian Skou Pedersen klarede optagelsesprøven, og er nu i gang med det andet af i alt fire semestre på HF. Han har valgt HF Uni, med en naturvidenskabelig toning, der giver adgang til blandt andet en kandidatuddannelse på eksempelvis KU eller ITU, som er to af de steder, han gerne vil studere datalogi.

Undervisere der holder motivationen kørende

I forhold til en normal HF har eleverne på HF Uni ekstra undervisning udover den normale undervisning. De ekstra timer, som ligger på alle fire semestre, bruges på at løfte fysik og kemi til B og matematik til A. I dette semester har Christian Skou Pedersen for eksempel fysik hver mandag fra 17 – 21 og hver torsdag fra 17 – 20. Alternativet til de ekstra fag vil være at forlænge HF-uddannelsen med et halvt år, men det er Christian Skou Pedersen ikke interesseret i.

”Jeg vil gerne i gang så hurtigt som muligt med universitetsdelen. Det er selvfølgelig hårdt, men jeg kan finde ud af det, og jeg fortryder ikke min beslutning så meget som et sekund. Jeg er sindssyg glad for at læse, og bliver dagligt bekræftet i, at det er et rigtigt valg, jeg har truffet. Der er selvfølgelig en del lektier, men sådan skal det jo være, og underviserne er meget gode til at holde motivationen oppe hos os.”

Det Christian Skou Pedersen har sværest ved er de humanistiske fag som dansk og historie, da udgangspunktet ikke er særlig godt, og interessen er et andet sted. Med matematikken går det straks bedre. Den største omvæltning fra værksted til skolebænk var da heller ikke det at skulle til at uddanne sig, men derimod skiftet fra fysisk arbejde til at sidde stille.

Ikke en spildt tid

”Ja, det er altså udfordrende. Jeg er vandt til at være fysisk aktiv hele dagen og har været det i syv år, så det er svært for mig at sidde så stille og holde koncentrationen. Det trætter på en hel anden måde end dagene på værkstedet.”

Christian Skou Pedersen ser ikke sin mekanikertid som spildt, og han kigger da også forbi på værkstedet, når han er i området. Det er en uddannelse, han kan falde tilbage på, men også en uddannelse, han har med i bagagen fremover på sin kandidatuddannelse.

Jeg kan ikke miste noget ved det her – uanset hvad der sker, vil jeg stadig være mekaniker.

”Jeg kan ikke miste noget ved det her – uanset hvad der sker, vil jeg stadig være mekaniker. Som min far vil sige, så kan det allerhøjest gå galt,” griner Christian Skou Pedersen.

Det er der dog ikke noget, der tyder på. Med terminskarakterer på 10 og 12 styrer Christian sikkert mod den nye drengedrøm.

 

Vælg kurv

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb