Studieliv

Se alle arrangementer

Oplæg: Grønland-Danmark-relationer: Magt og afmagt i Rigsfællesskabet

D. 3. marts holder lektor Frank Sejersen virtuelt oplæg på KVUC om den 300 år lange relation mellem Danmark og Grønland.

I 300 år har Grønland og Danmark været bundet til hinanden. Relationen har altid været til debat og har ændret sig utroligt meget igennem historien. Op til 2. verdenskrig mente Danmark, at Grønland skulle behandles anderledes end resten af landet, fordi Grønland var speciel og en koloni. Men grønlandske meningsdannere ønskede at blive behandlet som ligeværdige og ville have samme muligheder.

Efter krigen ændrede Danmark strategi og ville nu opbygge et samfund i Grønland, som lignede det danske meget mere. Nu argumenterede grønlandske politikere imidlertid for, at Grønland ikke skulle være ligesom Danmark. Grønland var og skulle være anderledes.

Denne balance mellem lighed og forskellighed udspiller sig i et rum gennemsyret af forskellige positioner af magt og afmagt. En vigtig pointe er, at selv om Danmark har været en væsentlig magtfaktor som kolonimagt, så står Grønland stærkt med deres ønske om at være herre i eget hus. Placeringen af magt og afmagt er derfor ikke entydig.

Oplægget afholdes virtuelt for kursister og medarbejdere på KVUC d. 3. marts kl. 12.30-13.15.

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb