Om KVUC

Se alle nyheder

Verdensmålsfestival på KVUC- En tradition med perspektiv

I både uge 9 og 11 har KVUC endnu engang sat fokus på FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling. Her har stribevis af arrangementer kastet lys over temaerne i de 17 verdensmål.

KVUC har netop afholdt Verdensmålsfestival, hvor kursister blev præsenteret for en række forskellige perspektiver på FN’s Verdensmål gennem både oplæg, foredrag, workshops og besøg hos virksomheder og organisationer.

Festivalen blev skudt i gang af Mellemfolkeligt Samvirkes undervisningsindsats VerdensKlasse, der både introducerede til og quizzede med kursisterne i verdensmålene. Kursisterne bidrog med spændende og nuancerede perspektiver i diskussionen om blandt andet ekstrem og relativ fattigdom, ligesom de også diskuterede, hvilke verdensmål der er vigtigst.

Advokat Zohreh Faizi fra organisationen Levende Menneskerettigheder udfordrede kursisterne med en livagtig workshop baseret på retlige dilemmaer inspireret af virkelige retssager.

Igen i år afholdte 2.R fernisering, hvor de præsenterede oplevelser og billeder fra deres studietur til Ugandas hovedstad, Kampala.

Klima og bæredygtighed var fælles temaer for flere af festivalens aktiviteter

Forfatter Charlotte Weitze satte fokus på klimapraktikker, Anders Ewald fortalte om CO2-fangst på Amagerværket og Jens-André Herbener gjorde deltagerne klogere på begrebet økokrati. Kursister og medarbejdere fik derudover gode råd til at reducere spild af plastik, da Plastic Change holdt oplæg om plastik som et klimaproblem.

Verdensmålsfestivalen foregik ikke kun på KVUC. Kursisterne gæstede blandt andet Christiansborg, Forbrændingsanlægget Amager Bakke og Arbejdermuseet, hvor de blev vist rundt og deltog i lærerige workshops. 

Festivalen skaber bevidsthed og engagement

Hver dag i frokostpausen gæstede nuværende og tidligere kursister Studiesalen og delte deres erfaringer med iværksætteri, politisk engagement og faglighed. For eksempel fortalte Sebastian Dragelykke om vertical farming som et bud på fremtidens fødevareproduktion. Mens Mustafa Lb-iQ fortalte om, hvordan han anvender de naturvidenskabelige fag i hans studier på DTU.

Demokrati og politik har tilmed været omdrejningspunkter for Verdensmålsfestivalen. Özlem Cekic, generalsekretær i organisationen Brobyggerne, inspirerede i hendes oplæg kursister og medarbejdere til at skabe konstruktive og ligeværdige samtaler med plads til meningsmangfoldighed. Mads Lemmike fra Rapolitics fortalte om frivillighed og fællesskaber, idet organisationen ønsker at styrke unges demokratiske bevidsthed gennem rap og hiphop. Festivalens afslutning blev endeligt markeret ved en Demokratiets festdag d. 15. marts, hvor professor ved Aarhus Universitet, Svend Erik Skaaning, lagde op til en debat om demokratiets tilstand.

Verdensmål danner rammerne

FN’s Verdensmål er en integreret del af undervisningen på KVUC og udgør en værdifuld del af KVUC’s profil og strategi.

Verdensmålene handler om dagsordner, der berører os alle. Derfor mener vi også, at det er en vigtig del af et uddannelsesforløb at kende målene og at arbejde med både udfordringer, sammenhænge - og ikke mindst løsninger. Vi ønsker, at kursisterne ser sig selv som en del af et fællesskab, og ikke mindst, at vi i fællesskab har muligheder for at handle, siger rektor Anita Lindquist Henriksen.

Den nuværende verdenssituation, hvor krige udspiller sig både i Gaza og Ukraine, understreger ifølge Anita Lindquist Henriksen verdensmålenes aktualitet:

Vi må insistere på at arbejde hen imod vores visioner for det gode samfund. At få det frem på de globale dagsordner. Det har vi brug for. Verdensmålene er stadig et af de vigtigste globale rammeværker, vi har at arbejde efter.

Verdensmålsfestival er en tilbagevendende begivenhed på KVUC, og i år blev den således afholdt for femte år i træk.

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb