Gå til sidens indhold
Om KVUC

Se alle nyheder

Storbyfysik er bare sjovere – derfor får kursisterne turpas til Tivoli

Beregn din fart, når du ryger ned af det gyldne tårn eller rundt i flyvemaskinerne i Vertigo. Bobler i rør foran restaurant Nimb, vægtberegning i Ballongyngerne, accelerationsmålinger af Aquila Ørnen – Tivoli er fyldt med fysik. KVUC underviser Klaus Nielsen havde hele fysikholdet med i Tivoli for at afprøve noget af den teori, de har fået i undervisningen i den virkelige verden.

Fysikhold i Tivoli

De sidste 20 år har Klaus hvert år taget sine matematik- og fysikhold ud af klasselokalet og med ind i Tivoli. Teorien fra undervisningen bliver mere håndgribelig og for nogen mere forståelig, når man bruger den i praksis. Her er Tivoli et godt sted: 

”Tivoli er fyldt med fysik, lige fra boblerne i glasrør foran restaurant Nimb til de mange forlystelser”, fortæller Klaus Nielsen. 

For de interesserede matematik og fysiklærere arrangeres der ind imellem kurser i Tivoli, hvor de lærer om fysikken og matematikken i parken, samt hvordan det kan bruges i undervisningen. 

Fysikken er lettere at forstå og sjovere, når man skal bruge den på denne måde i Tivoli. Og så er det jo ekstra sjovt, at man får turpas

Sjov og social undervisning

Det er ligeledes for at give kursisterne på holdet en sjov og social oplevelse med fysikundervisningen, at Klaus synes godt om undervisningen i Tivoli. Det er kursisterne meget enige i: 

”Fysikken er lettere at forstå og sjovere, når man skal bruge den på denne måde i Tivoli. Og så er det jo ekstra sjovt, at man får turpas, og at man må lave opgaverne om forlystelserne, som man vil og med sine venner”, fortæller en af kursisterne på Klaus’s fysikhold. 

Kursisterne blev inddelt i grupper og fik uddelt hver deres turpas og et hæfte med 12 forskellige opgaver spredt rundt på forlystelserne i Tivoli. Opgaverne kunne både byde på en tur i forlystelserne, men også observationer og beregninger på afstand. Holdene kunne selv vælge rækkefølgen, de ønskede at løse opgaverne i. Jo hurtigere man blev færdig med opgaverne, jo mere tid havde man til at få udnyttet turpasset i de mange sjove forlystelser. 

Accelerationsmålinger og vægtberegning

En af de opgaver, som kursisterne blev bedt om at løse, var beregning af accelerationen på flyvemaskinerne i Vertigo. Her kunne kursisterne bruge den teori og viden, de har fået i undervisningen, og de har også hentet værktøjer til deres smartphones, som kan hjælpe med at løse opgaven. Mange af kursisterne har hentet et accelerationsmeter som en app, som de kan benytte til at finde accelerationen på flyvemaskinerne. 

I gamle dage havde vi stort udstyr med store kameraer med, som kursisterne skulle deles om. Med smartphones er de langt mere frie til at løse opgaverne, som de vil.

Ifølge Klaus gør det undervisningen i Tivoli en del lettere, at mange af de unge har smartphones med. De kan nemlig ligeledes bruge deres kameraer til at filme forlystelser, som de senere kan gå hjem og beregne ud fra:  
 
”I gamle dage havde vi stort udstyr med store kameraer med, som kursisterne skulle deles om. Med smartphones er de langt mere frie til at løse opgaverne, som de vil”, fortæller Klaus Nielsen. 

Klaus tager igen et hold med i Tivoli i foråret, hvor han igen skal give kursister en sjov og social oplevelse med storbyfysik. 

Læs mere

Nyhed

VUC’ernes motorvej til erhvervsuddannelser

VUC’erne samarbejder tæt med erhvervsuddannelserne og gør hvert år et meget stort antal unge klar til en erhvervsuddannelse via en række forskellige f…

Læs mere
Nyhed

Målrettet undervisning afgør flygtninges fremtid i Danmark

KVUC har indgået et samarbejde med firmaet Jobs Partner om at hjælpe flygtninge til vellykket integration i det danske samfund. Mandag d. 15. januar b…

Læs mere
Nyhed

'Kort om samfundsfag' - Nyt spil udviklet af lærere på KVUC

Søren Lindgreen og Jeppe Wolff Ejlskov har længe set kollegaer kreere hjemmelavede huske-kort til brug i samfundsfagsundervisningen. Og ofte har Søren…

Læs mere
Vælg kurv

Vælg den uddannelse du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb