Læreren Niels: Vi fejler alle sammen – det skal være rart at gå i skole
De første nyuddannede erhvervsassistenter fra KVUC bliver færdige til jul. Lærer Niels Bryld mener, at der på den nye ungdomsuddannelse er skabt et helt specielt fællesskab og dermed et nyt og vigtigt fast holdepunkt i de unges liv.

Rummeligt og kærligt - og med masser af humor. Sådan beskriver lærer på KVUC, Niels Bryld, den stemning, han møder op til hver dag, når han træder ind ad døren på KVUC.
Flere af KVUC’s uddannelser er rettet mod voksne, der mangler kompetencer på 9. og 10. klasses niveau, og de er designet til elever, der har haft det svært i folkeskolen og de almindelige uddannelsestilbud.
“De unge mennesker har i folkeskolen oplevet, at de er blevet gjort til genstand for undervisningen. Det burde være omvendt - at undervisningen bliver gjort til genstand for dem. Det prøver vi at gøre her”, fortæller Niels.
Vi fejler alle sammen
For Niels er humor og ærlighed en stor del af grundlaget for at skabe et rart miljø. Og når Niels’ elever - som alle andre mennesker - synes noget er svært, fejler eller bliver frustrerede, prøver han at bruge sig selv som eksempel på, at vi alle fejler, og at det er ok:
Det afgørende for mig, er, at mine kursister har en god proces og finder ud af, at det faktisk ikke er så slemt at gå i skole.
“Hvis mobiltelefonerne klør lidt for meget i lommen i timerne, finder jeg fx på at fortælle dem historien om, hvordan jeg læste sportsnyheder på min telefon, mens min 8-årige søn prøvede at komme i kontakt med mig, fordi han ville lege. Og jeg var så optaget af sportsnyhederne, at jeg affejede ham. Men helt ærlig - det var jo bare sportsnyheder! Det er da ikke vigtigere end at snakke med min søn? Der var jeg en mega idiotfar!”, fortæller Niels.
Niels gik ikke selv den snorlige vej
Rammerne skal være så fleksible, som det er muligt, så den enkelte elev mødes, der hvor vedkommende er. For det, siger Niels, er noget, som mange af hans elever ikke har oplevet i skolesystemet.
“Mange af vores elever har udfordringer med i rygsækken og har oplevet enormt mange nederlag - især i folkeskolen. Det afgørende for mig, er, at mine kursister har en god proces og finder ud af, at det faktisk ikke er så slemt at gå i skole. Og jeg prøver at fortælle dem, at de skal være glade for at vide, at der er noget, de kan lære af processen her, noget de kan vokse af”.
Niels startede selv sin karriere som lærer med en svær proces. Han gik ikke den snorlige vej. Han havde uddannet sig til arkitekt, men var med egne ord “virkelig ikke særlig god til det”. Og da han snusede til livet som lærer for tosprogede på en skole i Taastrup, opdagede han et drive hos eleverne, han ikke kunne stå for. Niels faldt for lærergerningen og sadlede sit liv og sin karriere om.