KVUC holdt Morgen i Salonen med fokus på ordblindhed
Hvordan kan ChatGPT og andre AI-værktøjer hjælpe ordblinde? Hvad kan være tidlige tegn på ordblindhed hos børn? Og hvilke tilbud har KVUC's Læse- og skrivecenter til ordblinde unge, studerende og borgere? I anledning af ordblindeugen i uge 40 var disse spørgsmål i centrum på netværksmødet, Morgen i Salonen.
Leder af Læse- og Skrivecentret på KVUC, Charlotte Eriksen Winding, fortalte om nogle af de tidlige tegn på ordblindhed hos børn, som det kan være relevant at være opmærksomme på som forældre og fagpersoner:
"Ordblindhed kan først testes fra 3. klasse, men der kan være tidligere tegn fx sen taleudvikling og vanskeligheder ved rim og remser. Mindre børn med ordblindhed bruger ofte få ord i stedet for lange sætninger og udviser ringe interesse i at lege med bogstaver. I skolealderen kan ordblindhed blive meget tydeligt, når børnene skal lære fremmedsprog fx engelsk."
Underviser Karsten Jepsen gjorde deltagerne klogere på IT-hjælpemidler til ordblinde, herunder de muligheder som kunstig intelligens åbner. Han anbefalede værktøjet skrivsikkert.dk og gik særligt i dybden med funktioner i ChatGPT: korrekturlæsning, omskrivning, opsummering og oplæsning af tekster.
"Mange ordblinde bliver helt modløse bare ved tanken om at skulle læse en lang tekst”, fortalte han. ”Jeg oplever, at de bliver rigtig glade og mere motiverede, når de opdager ChatGPTs muligheder. Kunstig intelligens nedbryder forhindringer for dem. Hjælpemidler bliver nogle gange skudt i skoene, at så øver de ordblinde sig jo ikke rigtigt i at læse eller stave, men med hjælpemidler ligestiller man egentlig ordblindes adgang til viden og potentiale for at udvikle faglige kompetencer med ikke-ordblindes."
Vil du vide mere om ordblindetest, -undervisning, IT-hjælpemidler eller specialpædagogisk støtte (SPS) til ordblinde? Så kontakt vores Læse- og Skrivecenter på tlf.: 82 32 66 49 eller mail: obu@kvuc.dk.