Chat with us, powered by LiveChat Gå til sidens indhold
Om KVUC

Se alle nyheder

Historien om Vognmagergade 8

Torsdag den 5. oktober 2017, kan du på KVUC opleve udstillingen "Fra slum til oplysning". Her bliver du ledt tilbage i tiden til Vognmagergades mørke og skumle fortid og oplever bygningen og kvarterets historie gennem de sidste lidt over 100 år.

KVUC Kultur udstilling

I efteråret 2016 ønskede arkitekterne for ombygningen af Vognmagergade 8 at få fingrene i historisk materiale, som kunne inspirere dem i ombygningsprocessen.

Historielærer på KVUC, Jakob Sørensen, blev sat på opgaven, og han støvsugede i tiden derefter arkiver, tidsskriftsamlinger og bøger for materiale, som arkitekterne kunne bruge. Det blev startskuddet til et endnu større projekt.

For historierne om livet i KVUC's gamle bygning og i Vognmagergade-kvarteret væltede frem. Ikke mindst billeder fra en svunden tid, fra både før og efter bygningens opførelse i 1912, pirrede nysgerrigheden. Historier om fattige mennesker, svære krigstider, røverier og travle kontorer fra før computerens tid ventede nærmest kun på at blive fortalt videre.

Nyt og gammelt i en vekselvirkning

Det er der nu kommet en udstilling ud af, som fokuserer på forskellige perioder og hændelser i Vognmagergade 8's historie.

Vores adresse repræsenterer en stor udvikling i samfundet, og det vil jeg gerne have publikum til at reflektere over.

”Vi har prioriteret at lave udstillingen, fordi bygningen bærer på en spændende historie, der bør fortælles, og fordi historien betyder noget for de arkitektoniske og indretningsmæssige valg, som vi træffer i forbindelse med vores ombygning i disse år. Vi ønsker dermed at vise, at historien er et vigtigt element i KVUC’s identitet, og samtidig at KVUC selv er en del af den historie, der nu skrives i huset og kvarteret”, fortæller Anita Lindquist Henriksen, som er vicerektor på KVUC.

Gennem udstillingen kan man opleve historiske billeder og fortællinger, som i en vekselvirkning med nutidige citater fra lærere og kursister, kobler nyt og gammelt sammen. Og via væghøje fotografier kan man se datidens fattigfolk i øjnene og lade blikket vandre ned gennem Vognmagergade fra dengang, der kørte hestevogne i gaden.

Skal skabe refleksion

Engang var området, hvor KVUC ligger i dag, et af Københavns mest belastede kvarterer. I et forsøg på at komme slummen til livs, jævnede man de gamle gader og huse med jorden og byggede et område med store, moderne bygninger. Derfor kommer man ikke uden om også at fortælle historien om fattige menneskeskæbner, når historien om Vognmagergade 8 skal fortælles.

"Det har været interessant at læse om, at det område, som i dag er så mondænt, pænt og med store institutioner og fine virksomheder, engang har været den værste slum, hvor politiet dårligt nok vovede sig ind. Det er kun lidt over 100 år siden – og det er jo egentlig ikke særligt længe siden", fortæller Jakob Sørensen, som ved siden af jobbet som lærer på KVUC har leveret det historiske materiale til udstillingen.

Jakobs håb er, at udstillingen skal vække refleksion hos publikum, og særligt hos de mennesker som færdes i bygningen til dagligt.

"Vores adresse repræsenterer en stor udvikling i samfundet, og det vil jeg gerne have publikum til at reflektere over. Tanken er, at – på samme måde, som arkitekterne er blevet inspirerede af husets historie – kan udstillingen give kursister og ansattes oplevelse af det at færdes i huset en ekstra og spændende dimension".

KVUC's egen identitet i bygningen 

KVUC er selv en del af historien og er i disse år ved at gøre Vognmagergade 8 til "sin egen". Med en omfattende ombygning inden døre skal bygningen åbnes op, gøres mere lys og der skal skabes moderne faciliteter for kursister og medarbejdere. KVUC skal med andre ord finde sin egen identitet i bygningen.

Det har været interessant at læse om, at det område, som i dag er så mondænt, pænt og med store institutioner og fine virksomheder, engang har været den værste slum...

I denne proces er gamle, smukke lofter igen dukket frem, hvorimod store, tunge døre har måttet vige til fordel for glas, lys og åbenhed. Det har aldrig været mere oplagt end nu at fortælle historien om Vognmagergade 8, som har haft så mange funktioner gennem tiderne.

"Det er sjovt at bygningen, som er tænkt til et formål – som administration for Københavns Belysningsvæsen –  har haft så mange andre forskellige formål. Der har fx også været politiskole, et lille hospital – og nu en voksenuddannelsesinstitution. Der er en masse identiteter i sådan en bygning, og det er interessant", fortæller Jakob Sørensen.

Læs mere

Nyhed

Vil du fortælle din historie – eller kender du en der vil? #storyofkvuc

Vi tror på, at netop din personlige fortælling om, hvordan uddannelse hjælper dig videre mod dine drømme, kan være med til at inspirere andre. Vil du…

Læs mere
Nyhed

Storbyfysik er bare sjovere – derfor får kursisterne turpas til Tivoli

Beregn din fart, når du ryger ned af det gyldne tårn eller rundt i flyvemaskinerne i Vertigo. Bobler i rør foran restaurant Nimb, vægtberegning i Ball…

Læs mere
Nyhed

Lektionen.dk - 10 veje til at blive en bedre underviser

Sidste efterår gik lærer fra KVUC Jeppe Wolff Ejlskov i luften med sin vidensdelingsplatform Lektionen.dk. Siden er der sket meget på bloggen, og fler…

Læs mere
Vælg kurv

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb