Gå til sidens indhold
Om KVUC

Se alle nyheder

HF Inklusion giver unge med autisme ro og støtte til at gro

Samfundet går glip af alt for mange kloge hoveder, fordi alle skal være klar til konstante forandringer og skiftende projekter. På KVUC’s HF Inklusion bliver unge med autisme klar til livet og får ro og rum til at udvikle sig fagligt, personligt og socialt. 75% af kursisterne får deres blå HF-hue, viser erfaringerne fra de første år.

HF Inklusion

De har de faglige evner, der skal til for at få en HF-eksamen, men bliver hurtigt fyldt op og stressede. Og så har de brug for støtte til at knække koden til det sociale og til at få en fast struktur for mødetider, lektier og afleveringer. Det er nogle af fællestrækkene ved kursisterne på HF Inklusion, som alle har vanskeligheder inden for autismespektret.

Du trækker bestemt ikke din HF i en automat her. En eksamen på HF Inklusion er på lige vilkår med alle andre og kræver hårdt arbejde.

Tallene fra de første år med HF Inklusion taler deres tydelige sprog: Omkring 75% af kursisterne gennemfører og får deres HF-hue, fortæller daglig leder Stig Pedersen. Og det er en høj gennemførelsesprocent sammenlignet med ordinære HF hold. Men det er ikke sådan, at man får sin HF foræret, forklarer Carina Solgaard, der som mentor og koordinator for tredje årgang følger de unge på HF Inklusion tæt.

”Du trækker bestemt ikke din HF i en automat her. En eksamen på HF Inklusion er på lige vilkår med alle andre og kræver hårdt arbejde. Men undervejs hjælper vi de unge med at få nogle strategier til at komme igennem de svære ting og få øjnene op for de kompetencer og evner der ligger bag deres udfordringer. De har et kæmpe potentiale, men det kan være svært at få i spil”, forklarer hun.

Autismeforeningen: Det er den slags uddannelser, vi ønsker os

HF Inklusion slog dørene op for de første kursister i 2012, og siden har 25 HF Inklusionskursister fået hue på. I øjeblikket går der omkring 100 kursister på tre årgange på HF Inklusion. I Autismeforeningen vækker muligheden for at unge med autisme kan tage en HF med støtte begejstring:

”Det er lige præcis den slags uddannelser, vi går rundt og ønsker os rigtig meget i Autismeforeningen. For mig handler det om, at unge med autisme også skal have mulighed for at nå deres potentiale. Og det kræver nogle andre forhold og en anden struktur”, siger Heidi Thamestrup.

De unge får en fantastisk kvalificeret støtte af mentorerne på HF Inklusion. Det er nogle mennesker, som ved noget om autismespektret, og hvad de unge har brug for.

Mange af Autismeforeningens medlemmer er forældre, der oplever, at deres børn og unge med autisme får det ene nederlag efter det andet på de ordinære uddannelser. ”Derfor har forældre over hele landet presset på i mange år for at få langt flere ungdomsuddannelser, der er målrettet unge med autisme. Og derfor glæder det mig, at der er en HF her netop med dem i fokus”, siger hun.

Autismeforeningens egne undersøgelser viser, at mindst syv ud af ti unge med autisme dropper ud af de ordinære uddannelser igen. ”Men en uddannelse med fastere struktur, færre i klassen, gode relationer og faste aftaler kan gøre underværker”, siger Heidi Thamestrup.

Her får unge ballast til fremtiden 

Omkring halvdelen af kursisterne på HF Inklusion kommer fra Københavns Kommune, hvor de bliver henvist via Jobcenter Københavns ungecenter.

For mig handler det om, at unge med autisme også skal have mulighed for at nå deres potentiale. Og det kræver nogle andre forhold og en anden struktur

”På jobcenteret har vi en gruppe unge, som er fagligt stærke, og som kan bidrage til samfundet med alt muligt, men som har brug for struktur og støtte til det sociale. Det er en meget svær proces at finde en uddannelse og et sted på arbejdsmarkedet til dem. HF Inklusion giver nogle af de her unge mennesker chancen”, siger Christina Roholm Bruun, der er beskæftigelseskonsulent og sammen med sine kolleger henviser unge til HF Inklusion.

Krav om forandringsparathed kvæler kloge hoveder

Hun peger på, at uddannelsesområdet især i løbet af de sidste ti år har udviklet sig, så det er svært for unge med vanskeligheder inden for autismespektret at uddanne sig. På både de gymnasiale og videregående uddannelser arbejder man i dag problemorienteret, projektorienteret og i grupper og kræver en høj grad af selvstændighed og evne til at samarbejde.

”Alt det har unge med autisme typisk rigtigt vanskeligt ved. Før kunne mange af dem godt tage en almindelig gymnasial uddannelse, og nogle kunne læse videre på en videregående uddannelse. I dag er det blevet rigtigt vanskeligt for den gruppe unge”, siger Christina Roholm Bruun.

Fantastisk kvalificeret mentorstøtte

Derfor er der brug for tilbud som HF Inklusion.

”De unge får en fantastisk kvalificeret støtte af mentorerne på HF Inklusion. Det er nogle mennesker, som ved noget om autismespektret, og hvad de unge har brug for. Hvis der ikke var tilbud som HF Inklusion, ville de her unge formentlig flyve ind og ud af det almene gymnasium og HF. Eller også ville de slet ikke gå på en uddannelse”, siger Christina Roholm Bruun og peger på, at det ville være godt, hvis konceptet fra HF Inklusion bredte sig til EUD og videregående uddannelser.

På HF Inklusion bliver de unge modnet både fagligt og menneskeligt, så mange bliver bedre i stand til at tage en uddannelse eller få et job bagefter.

”Uddannelsen formår at udvikle de her unge mennesker fagligt, men også personligt og socialt, så de får en ballast til deres fremtidige liv – og mulighed for at få en adgangsbillet til en videregående uddannelse, som de ellers ikke ville have fået”, siger Christina Roholm Bruun.

Vingerne bærer på tredje år

Noget af det unikke ved HF Inklusion er, at alle kursisterne de første to år går på fælles hold med mentorstøtte. På tredje årgang bliver de sluset ud og har alle deres fag på KVUC’s ordinære HF-hold. På den måde bliver kursisterne lige så stille vænnet til studielivet. Tredje årgang er noget de fleste HF Inklusionskursister glæder sig til, men det giver også sommerfugle i maven. Pludselig skal de sidde på et stort hold og selv være opsøgende.

Uddannelsen formår at udvikle de her unge mennesker fagligt, men også personligt og socialt, så de får en ballast til deres fremtidige liv.

”Det er udfordring og en helt reel bekymring for dem, for mange af vores unge har været i specialmiljøer hele deres skoletid. Andre har nederlag skoletiden i almene klasser med i bagagen”, forklarer Stig Pedersen.

Derfor er der selvfølgelig også et sikkerhedsnet. Alle kursisterne på tredje årgang har fortsat en mentor eller en tutor fra HF Inklusion, som de mødes med mindst hver eller hver anden uge. ”Det kan være til en kop kaffe, hvor man lige får talt om, hvordan det går, om de har afleveret den og den opgave eller har husket at melde sig til eksamen”, forklarer Stig Pedersen.

Kursisternes fravær bliver også fulgt tæt, for hvis det stiger, kan det være første tegn på, at kursisten har brug for ekstra støtte eller er inde i nogle vanskeligheder, og så tager mentor Carina Solgaard kontakt. Hun er også i løbende kontakt med kursisternes undervisere, der fast giver status på, hvordan det går.

Når man aldrig har haft en ven

For mange unge med autisme er det sociale det allersværeste at knække koden til. En del er ensomme og har svært ved at aflæse og agere i de sociale spil, som andre unge naturligt spiller.

”Mange af vores unge har aldrig haft venner. De har svært ved sociale kontekster og kommer måske til at jokke i spinaten og bliver skubbet væk. Derfor er de spændte på at komme ud på de ordinære hold – men også lidt bange. De er bekymrede over, hvad de andre tænker, og om det står med neon i panden på dem, at de har nogle vanskeligheder”, forklarer Carina Solgaard og tilføjer med et stolt smil:

”Men det går jo faktisk over al forventning! En pige jeg lige har haft møde med, har fået veninder på sit hold, som hun skal læse til eksamen med. En anden har fået en kæreste. En tredje har fået en god veninde på det ene hold, så hun gerne ville bytte hold, så de også har deres andet fag sammen. Fælles for dem er, at de kommer ud og får mødt nogle andre unge og vokser rigtig meget af det. Men hvis de snubler, er vi her”, siger hun.

Læs mere

Nyhed

Læreren Niels: Vi fejler alle sammen – det skal være rart at gå i skole

De første nyuddannede erhvervsassistenter fra KVUC bliver færdige til jul. Lærer Niels Bryld mener, at der på den nye ungdomsuddannelse er skabt et he…

Læs mere
Nyhed

Vil du fortælle din historie – eller kender du en der vil? #storyofkvuc

Vi tror på, at netop din personlige fortælling om, hvordan uddannelse hjælper dig videre mod dine drømme, kan være med til at inspirere andre. Vil du…

Læs mere
Nyhed

Online undervisning bringer sårbare unge tættere på uddannelse

Psykisk sårbare unge kan læse HF-fag på KVUC gennem tilbuddet HF Online ASPA. Her får unge ekstra støtte af lektievejledere og mentorer og kommer i må…

Læs mere
Vælg kurv

Vælg den uddannelse du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb