Gå til sidens indhold
Om KVUC

Se alle nyheder

De unges veje er ikke altid snorlige

Når Politiken spørger den 26. januar ”Hvad skal Peter gøre for at få andet end nederlag på cv’et” - så er svaret: Moderne og fleksibel voksenuddannelse præcis tilpasset den enkeltes behov efter individuelle vurderinger.

Indgang til V8 i vognmagergade

8% af unge i aldersgruppen 25-29 år er hverken i job eller uddannelse. 10% af de unge i København har ikke gode nok karakterer fra folkeskolen til at blive optaget på en erhvervsuddannelse. Den omtalte Peter er en af disse. 

Det kan godt være, at vi som samfund ønsker, at alle vores unge går ad snorlige veje med succesfulde karakterer gennem folkeskole og ungdomsuddannelse. Og uden at møde nogle bump på vejen vælger den rigtige uddannelse og den rette plads på et arbejdsmarked, hvor der siden hen også viser sig at være brug for netop denne arbejdskraft. 

Men det er ikke sådan, virkeligheden er. 

På voksenuddannelserne har vi i mange år løftet opgaven med at hjælpe voksne videre mod en ny fremtid og mod nye drømme i uddannelse og job. På KVUC arbejder vi for, at vi kan tilbyde hver enkelt ung præcis det forløb, der passer til den enkeltes livssituation. Hvad enten det er bedre kompetencer på folkeskoleniveau, eller en HF, der er brug for.

Nogle gange er voksenuddannelse blevet betegnet som en ”second chance”, men det er mere rigtigt at sige, at voksenuddannelse også er en første chance for at genfinde motivation og drømme.

Vi lægger vægt på fx vejledningssamtaler, mentorordninger og lektieværksteder, og vi lægger vægt på muligheder for fjernundervisning, fuldt eller delvist, for dem, der ønsker det. Eller for at blive del af faste hold med kammerater og lærere i dagligdagen. 

Voksenuddannelse er også en første chance 

Det er det, der er brug for, når vi skal hjælpe unge voksne som Peter videre. Moderne og fleksible behov, der passer præcis til ham, og som stiller de rigtige krav til netop ham. 

Nogle gange er voksenuddannelse blevet betegnet som en ”second chance”, men det er mere rigtigt at sige, at voksenuddannelse også er en første chance for at genfinde motivation og drømme. Det er det, vi skal have fat i. 

Vi hjælper mange videre på KVUC. Vi kalder os også ”uddannelsessystemets sweeper”. En sweeper varetager en defensiv position på midtbanen i fodbold, rydder op, passer på angriberne, hjælper de andre forsvarende spillere og har hele sit fokus her. 

Vi er måske ikke så synlige og råber ikke altid så højt som andre. Men rollen med at varetage den defensive midtbane er lige så vigtig som fx de angrebsspillere og spektakulære målmænd, der ofte er mere i rampelyset. 

Der er mange forskellige grunde til, at vejen ikke altid er snorlige for alle. Nogle støder på problemer som Peter. Men samfundet ændrer sig også. Digitalisering og globalisering ændrer fx mange forhold på arbejdsmarkedet radikalt. Nogle jobtyper forsvinder, andre opstår. Arbejdsmarkedet stiller nye krav, og mange opdager måske, at de faktisk har brug for den HF, som de aldrig fik taget for at komme videre i deres liv. 

Et dilemma som vi ikke må glemme

Jeg er glad for, at statsministeren som optakt til en reform af ungdomsuddannelserne tilkendegiver, at han vil se på dem alle sammen samlet. Det, synes jeg, er en rigtig god ide, og jeg vil opfordre til opmærksomhed omkring den vigtige rolle, som voksenuddannelserne spiller i det danske uddannelsessystem. 

Jeg vil også gerne betro den lille hemmelighed, at der ikke findes nogen trylleopskrift, der vil sikre, at alle altid kommer til at gå den snorlige vej. 

Der er mange forskellige grunde til, at vejen ikke altid er snorlige for alle. Nogle støder på problemer som Peter. Men samfundet ændrer sig også. Digitalisering og globalisering ændrer fx mange forhold på arbejdsmarkedet radikalt.

Når nye undersøgelser blandt gymnasielever viser, at karakterer og konkurrence fylder mere og mere i uddannelsessystemet. Når en fremdriftsreform skal sikre, at flere går hurtigere igennem de videregående uddannelser. 

Ja, så er det meget vigtigt også at erkende, at hvis selve de øgede krav og forventninger til den snorlige veje på den ene side fører til gode resultater for nogle, så kan de på anden side også føre til, at dem, der har det svært, kan få det endnu sværere. 

Det er et dilemma, som det er vigtigt ikke at glemme eller overse i en hektisk uddannelsesdebat. Også derfor er moderne og fleksibel voksenuddannelse afgørende som sweeperen i det danske uddannelsessystem. 

Læs mere

Nyhed

”Her ser lærerne ikke på mig som om jeg er et barn”

Therese Selchau droppede ud af gymnasiet med dårlige karakterer, men hun får nu høje karakterer på HF. Hun vil gerne læse medicin. På HF oplever hun,…

Læs mere
Nyhed

Forberedende forløb løfter unge fagligt og personligt

Bedre faglige resultater, større selvtillid og mere mod er nogle af de gevinster, som kursister har høstet af de forberedende undervisningsforløb UPGR…

Læs mere
Nyhed

Genvej til ungdomsuddannelse

Hele 82% af de unge kursister på Genvejen har i 2016 gennemført og er kommet videre i uddannelse eller beskæftigelse. KVUC's særlige uddannelsesforløb…

Læs mere
Vælg kurv

Vælg den uddannelse du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb