Gå til sidens indhold
Dansk som andetsprog B

Læs Dansk som andetsprog på B-niveau

Dansk som andetsprog B består af et sprogligt, et litterært og et medie-element. Du kommer i undervisningen til at træne og forbedre både dit talesprog og dit skriftsprog, og du vil komme til at læse, analysere og fortolke litterære tekster fra 1870 til i dag.

 • Indhold og læringsmål

  Hvad lærer jeg i Dansk som andetsprog B

  Dansk som andetsprog B består af et sprogligt, et litterært og et medie-element. Det sproglige element er det, der fylder mest i undervisningen. På faget kommer du til at arbejde med fire temaer: 'Det nære og det globale', 'Velfærdssamfundet', 'Køn, frihed og frisind' og 'Sprog og kultur'. 

  Du kommer i undervisningen til at træne og forbedre både dit talesprog og dit skriftsprog. Du skal formidle danskfagligt både mundtligt og skriftligt, og en del af din skriftlige træning indgår i undervisningstimerne. 

  Du vil komme til at læse, analysere og fortolke litterære tekster fra 1870 til i dag. Du kommer også til analysere materialer fra medier og arbejde med bl.a. filmiske virkemidler. Undervejs kommer du til at arbejde med mindst tre værker (fx en film, en tv-udsendelse, en novellesamling, en roman). Ét af værkerne kan være læst på C-niveau. Derudover er øvelse i brug og anvendelse af IT også en del af faget. 

  Læreplan for Dansk som andetsprog på B-niveau

  Du kan få mere information om fagets indhold og læringsmål i læreplanen, der findes på uvm.dk. Bemærk at læreplanen indeholder både A- og B- og C-niveau.

  Gå til læreplan for Dansk som andetsprog B

  Dansk som andetsprog 0-B

  Du kan tage Dansk som andetsprog B som C-B forløb, hvis du allerede har bestået faget på C-niveau. Du kan også tage faget som 0-B forløb, hvor du får C- og B-niveau samtidig, men kun går til en enkelt eksamen til sidst.

  For at få den fulde forståelse af, hvad 0-B forløbet indeholder, skal du også læse fagbeskrivelsen for Dansk som andetsprog C.

  Læs mere om Dansk som andetsprog C
 • Eksamen

  Hvordan foregår eksamen i Dansk som andetsprog B

  Dansk som andetsprog B afsluttes med en mundtlig eksamen, der varer 30 min., med én times forberedelsestid. Derudover er der en skriftlig eksamen, der varer 4 timer.

  Om den mundtlige eksamen

  Til den mundtlige eksamen skal du besvare nogle eksamensspørgsmål, du ikke kender på forhånd. Dog kan der også indgå tekster, der er læst i undervisningen.

  Til eksamen skal du, ud fra spørgsmålene, fremlægge et oplæg på ca. 10 minutter. Derefter er der en samtale mellem dig og eksaminator.

  Om den skriftlige eksamen

  Til den skriftlige eksamen skal du skrive en besvarelse på baggrund af nogle tekster, du ikke kender på forhånd. Din besvarelse skal indeholde mindst 1000 ord. Der er tre opgaver at vælge mellem, og opgaverne hører til ét af de fire temaer, du har stiftet bekendtskab med på faget. I opgaverne indgår to genrer du kan skrive i; en analyserende artikel eller og et debatindlæg.

  Til den skriftlige eksamen skal du vise, at du skriver flydende, nogenlunde korrekt, og at du kan bygge en tekst hensigtsmæssigt op.

 • Optag

  Hvad kræver det at blive optaget på Dansk som andetsprog B

  Du kan følge Dansk som andetsprog på B-niveau, hvis du er vokset op i et hjem, hvor der har været talt et andet sprog end dansk. 

  Derudover skal du opfylde de almindelige krav til den uddannelse, du tager faget på.

  For at blive optaget på Dansk som andetsprog på B-niveau, skal du gennemføre en visitationstest, der afgør, om du skal begynde på A-, B- eller C-niveau. 

Vælg kurv

Vælg den uddannelse du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb