Studieliv

Se alle arrangementer

’Røde lejesvende’ i dansk politisk mediedækning?

Myten om, at danske journalister personligt stemmer til venstre for midten, og at den politiske mediedækning derfor også er venstreorienteret, er usand og kan afvises af forskning på området.

Politisk mediedækning

Begrebet ’røde lejesvende’ er et nedsættende udtryk om personer, der anses som værende venstreorienterede håndlangere. I 1960'erne blev udtrykket brugt for første gang af en tidligere Venstre-minister, som beskyldte DR's journalister for at være 'røde lejesvende' efter et kritisk tv-interview med den daværende stats-, udenrigs- og finansminister.

Beskyldningen er siden dukket op i den offentlige debat med jævne mellemrum. Imidlertid er der dog intet forskningsmæssigt belæg for beskyldningerne. Det har ikke været muligt videnskabeligt at påvise, at journalisters personlige politiske holdninger har betydning for indholdet af deres journalistik.

Foredraget er baseret på en omfattende undersøgelse af mediedækningen af fem folketingsvalgkampe, journalisters politiske ståsted samt befolkningens opfattelse af denne.
Undersøgelsen viser, at valgdækningen på DR og TV2 er forbavsende ens, og at det ikke er muligt at påvise en partipolitisk skævvridning til fordel for den ene eller anden blok i dansk politik.

Kom og hør professor ved Syddansk Universitet, Erik Albæk, fortælle om ’røde lejesvende’ og dansk politisk mediedækning.

Foredraget er åbent for alle kursister på KVUC. Hvis du ikke er kursist på KVUC, skal du tilmelde dig til Martin Kreisberg på ti@kvuc.dk.

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb