Chat with us, powered by LiveChat

Se alle kursistfortællinger

Nyudklækket HF'er vil være sygeplejerske i Grønland

26. juni 2018  |  Af David Erichsen 

For Frida har HF Enkeltfag på KVUC været det helt rigtige. Efter en afbrudt gymnasieuddannelse og en periode med personlige problemer var et forløb på KVUC med til at hjælpe hende videre. Faktisk så godt, at Frida nu er fyldt med gåpåmod og lyst til fremtiden, og vil leve sin drøm ud om at bo i Grønland og studere.

Frida Voigt de Klauman er trods sine kun 21 år allerede godt på vej ud i verden. Kun en lille uge efter hun fik sit eksamensbevis på KVUC, skal hun til søs som frivillig på en tremastet norsk skonnert de næste to måneder. Og når sommeren er slut, begynder hun på sygeplejerskeuddannelsen i Grønland - et land hun altid har været fascineret af.

”Jeg ved ikke helt, hvor min interesse for Grønland stammer fra, men den har faktisk næsten altid været der. Vi havde en temauge i 3. klasse om Grønland, hvor vi byggede hundeslæder. Senere i folkeskolen var eskimologi en af de karriereveje, jeg forestillede mig, og jeg var også helt vild med Nissebanden,” fortæller Frida.

Som 12-årig besøgte hun Grønland på en ferie med sin far, en tur som kun gjorde hende endnu mere bidt af landet, naturen og grønlænderne.

Jeg ved ikke helt, hvor min interesse for Grønland stammer fra, men den har faktisk næsten altid været der.

Fra gymnasium til produktionsskole

Frida er født og vokset i Frederikssund, hvor hun som så mange andre begyndte i gymnasiet efter 9. klasse. Et forløb hun dog måtte afbryde blandt andet på grund af en depression.

”Der skete mange ting i mit liv på det tidspunkt. Udover depressionen blev mine forældre også skilt, så efter et halvt år på gymnasiet måtte jeg stoppe. For at prøve noget andet tog jeg på et højskoleophold i Egå ved Aarhus og derefter tilbage til Frederikssund, hvor jeg begyndte på AFUK – Akademiet For Utæmmet Kreativitet.”

AFUK er en produktionsskole på Enghavevej i København, hvor Frida gik et års tid. Som en del af forløbet var hun de sidste to måneder på et praktikophold i Grønland. Et ophold der også blev brugt til at tænke over fremtiden.

Frida med sin lærer

At kunne gøre tingene i egen rækkefølge

”Inden jeg tog til Grønland, ringede jeg til KVUC for at høre, hvordan de kunne hjælpe mig videre med en uddannelse. Det, som tiltalte mig ved KVUC, var muligheden for at kunne tage HF Enkeltfag og på den måde kaste sig over fagene sådan lidt ad gangen. Og så selvfølgelig beliggenheden i København – kun en S-togstur fra min bopæl.”

Udfordringen for Frida var, at hun gerne ville i gang med en uddannelse, men havde svært ved at overskue et nyt gymnasieforløb med tre år i samme klasse. En udfordring som blev taget alvorligt og hørt med det samme hos KVUC.

Det, som tiltalte mig ved KVUC, var muligheden for at kunne tage HF Enkeltfag og på den måde kaste sig over fagene sådan lidt ad gangen.

”De var simpelthen så søde at snakke med, så hjemme igen fra Grønland var det blot med at komme i gang med at lære noget. Og på KVUC har jeg kunnet gøre det i min egen rækkefølge. Det passer for eksempel rigtig godt til mig at kunne fokusere på et fag ad gangen og så kunne sætte hak ved det. Samtidig har det været en meget positiv oplevelse at møde så mange nye mennesker, hver gang jeg er begyndt på et nyt fag. Altså en lidt mere uforpligtende måde at møde andre på en gymnasiet, hvor du skal fungere socialt sammen i længere tid.”

Kompetente undervisere, som tager hånd om kursisterne 

Frida har faktisk været så glad for sit forløb, at hun har skrevet et takkebrev til rektor på KVUC.

”Jeg havde aldrig drømt om, at jeg kunne finde en uddannelse med plads til at gå i skole i mit tempo og på en måde, der passer til mig. Jeg har derudover uanset fag hele tiden været omgivet af kompetente undervisere, som både fagligt og menneskeligt har taget hånd om mig, så det er gået rigtig godt for mig – også i perioder, hvor jeg ikke har været så stabil. KVUC har på mange måder været mit holdepunkt de sidste par år. Alt det havde jeg bare brug for at sige tak for.”

Det har været en meget positiv oplevelse at møde så mange nye mennesker, hver gang jeg er begyndt på et nyt fag.

For Frida er det en personlig sejr at have gennemført sin uddannelse. Nogle af de ting hun tager med fra KVUC er, at hun føler sig meget mere selvstændig og robust, og at hun har lært en masse både fagligt, om verden og om sig selv.

Drømmen om Grønland

Når de to måneder på den norske skonnert er forbi, går turen da heller ikke tilbage til Danmark, men til Grønland hvor Frida er blevet optaget på sygeplejerskeuddannelsen. På den måde bindes en fin sløjfe mellem barndomsdrømme og fremtidsplaner.

”Ja, jeg skal leve min drøm om Grønland ud nu. Ved at uddanne mig i Grønland slår jeg to fluer med et smæk. Jeg får en rigtig god uddannelse, som kan bruges til både at hjælpe mennesker og mødes med mennesker. Og så kommer jeg tæt på grønlændere, som altså bare har et eller andet”

Men drømmene og fremtidsplanerne stopper ikke der. Efter Grønland ser Frida også Canada, New Zealand og Australien som mulige steder at arbejde som sygeplejerske.

Vælg kurv

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb