Gå til sidens indhold
Studieliv

Se alle kursistfortællinger

Amanda og Linnea havde brug for luftforandring

26. januar 2016  |  Af Signe Tonsberg

Amanda og Linnea på 18 var groet fast i deres Nordsjællandske hjembyer. På KVUC fandt de tiltrængt luftforandring på den 2-årige HF-linje. De har fået en ny start og er færdige med at gemme sig.

Amanda er vokset op i Hundested, og Linnea er vokset op i Værløse. De to piger deler den fælles oplevelse, at tilværelsen i de to mindre nordsjællandske byer føltes for småt for dem. En dag befandt de sig begge lidt på afveje i en hverdag, de i virkeligheden gerne ville bryde ud af.

“Det var som om, at alle kender alle, og gør man noget, så ved resten af byen det med det samme”, fortæller Amanda. Ved siden af nikker Linnea bekræftende: “En gang imellem havde jeg det sådan, at hvis jeg skulle op i byen, og der sad nogen ved kassen jeg kendte, så undgik jeg at handle der, fordi der bare var nogle, jeg ikke havde lyst til at møde”.

Passede ikke rigtigt ind 

Efter et kortere ophold i Mellemøsten og siden et år på efterskole, kom Linnea hjem, og følte ikke længere, at hun passede ind i sin hjemby: “Da jeg kom hjem, cuttede jeg ligesom forbindelserne til de fleste. Jeg begyndte at ryge en masse hash, og det hjalp med at komme væk fra hverdagen”.

For Amanda blev hashen også lidt for meget hverdag: “Det jo ikke noget, som skal foregå hver dag, men sådan blev det jo næsten. Hvis jeg ville ses med mine venner, så kunne man ryge hash og 'være med' eller lade være med at ryge hash og 'være udenfor'”, siger hun.

Da jeg kom hjem, cuttede jeg ligesom forbindelserne til de fleste. Jeg begyndte at ryge en masse hash, og det hjalp med at komme væk fra hverdagen. - Linnea

De to piger besluttede sig for at bryde med deres hverdag. De følte begge, at der var mere ved livet, og at de havde mere at byde på. Det stod klart for dem begge, at de havde brug for luftforandring for at komme videre.

STX og mig virkede bare ikke som en god idé

At det lige skulle blive HF på KVUC, der blev det friske pust, var meget tilfældigt, og en mulighed de bestemt ikke selv havde overvejet.

Amanda endte med at starte på HF på KVUC direkte efter 10. klasse, mens Linnea droppede ud af gymnasiet efter tre dage. De syntes begge, at det er ærgerligt, at de ikke tidligere fik mere at vide om de alternativer og muligheder, der er til det almindelige gymnasium:

Det er som om, du bare får at vide, at 'Du skal i gymnasiet efter 9. klasse og afsted med dig'. - Amanda

“Det er som om, du bare får at vide, at 'Du skal i gymnasiet efter 9. klasse og afsted med dig'. Så bliver du bare låst inde i det gymnasium i tre år. Kommer du så ud, og hellere ville have været tømrer, så har du spildt tre år”, siger Amanda og tilføjer, at hun aldrig følte, gymnasiet var det rigtige for hende:

“Jeg havde det sådan lidt 'STX og mig', det virkede bare ikke som en god ide. Jeg synes, det lød som om, det handlede meget om årskarakterer, og jeg er måske en lidt mere stille tænker, der følger med i timerne. Jeg har ikke brug for at markere hele tiden eller for at give min mening til kende”.

Accept på tværs af alder og baggrund

Det var i stedet på KVUC tæt på Nørreport i hjertet af København, at de to piger fandt deres hylde. På trods af at der mellem Amanda som den yngste på hendes HF-hold og den ældste er 12 års forskel, så spiller det ingen rolle for hende i det daglige: “Der er en rigtig stor accept af forskellighed, at man er anderledes, kommer et andet sted fra eller kan nogle forskellige ting”, fortæller Amanda og uddyber:

”Jeg synes, jeg havde travlt, inden jeg startede på HF. Jeg tænkte meget, at nu skal jeg bare være færdig, og komme hurtigt videre. Når jeg snakker med dem, jeg går i klasse med i dag, så er nogle af dem 27 år, har været ude og rejse, har tre uddannelser eller noget helt tredje. Og så kan jeg jo også godt lige slå lidt koldt vand i blodet”, griner hun.

Der er en rigtig stor accept af forskellighed, at man er anderledes, kommer et andet sted fra eller kan nogle forskellige ting. - Amanda

Det samme oplever Linnea: “Jeg synes også, det er super dejligt med den her aldersforskel. Det giver virkelig noget, fordi folk er lidt mere modne. Man er, den man er, og vi skal nok acceptere dig”.

Altid tid til en snak

Accepten kommer ikke kun fra klassekammeraterne, men i høj grad også fra de ansatte på skolen - og det er guld værd for de to piger, for de bitre morgener og dårlige dage kigger stadig frem en gang imellem. “Det sker jo, at man har de der bitre morgener”, starter Linnea, hvortil Amanda supplerer: “ja og så kommer man herind til skulderklap og 'har du en god morgen'. Her er bare en god atmosfære, og det er virkelig dejligt”.

Linnea: “Man bliver virkelig også hjulpet, og der bliver taget hånd om en. Hvis man lige pludselig kommer ud på et sidespor, og det hele går lidt ned af bakke, så giver det en tryg ramme at vide, at lærerne – dem kan man da altid snakke med”.

De små sejre i timerne

For Amanda er det efterhånden slut med at gemme sig i timerne: “I starten var det meget sådan: vil I ikke bare lade være med at se på mig, og - please - lad mig sidde i fred og ro nu. Nu tør jeg faktisk godt sige noget og markere i timerne”.

Det samme gælder for Linnea: “Det er vildt rart, når man oplever i timerne, at hey det kan jeg godt huske, det tør jeg godt sige noget om. Det er super dejligt med de her små sejre hele tiden”.

Amanda: “Men det, tror jeg også, er fordi, at klassen fungerer rigtig godt. Her er ikke nogen, som griner af hinanden, og hvis det sker, så bliver der set ned på det med det samme”.

Det er super fedt, at man har sådan en opbakning fra hele klassen. Det er lidt som en lille familie, der står og siger til den der onkel: ’Nu lukker du lige.’ - Linnea

Linnea: “Og det er ikke kun af lærerne. Alle er gode til at sige: Det her er bare ikke okay. Der skal være plads til alle. Det er super fedt, at man har sådan en opbakning fra hele klassen. Det er lidt som en lille familie, der står og siger til den der onkel: Nu lukker du lige”. Hvortil de begge griner.

To stærkere piger

Amanda og Linnea er ikke længere de samme to piger, som startede i 2015 med at læse HF – Linnea startede allerede i januar på det forberedende kursus ”På vej til HF”.  I deres tid på KVUC har de forandret sig meget.

Linnea: “Det er socialt, selvtilliden, selvværdet, det faglige. Det er meget det hele. Jeg er kommet så langt, fra der, hvor jeg startede. Jeg er blevet stærkere”.

Amanda: ”Siden starten af skoleåret, så har min selvtillid rykket sig rigtig meget. Og selv om jeg har nogle dårlige perioder en gang imellem, så ved jeg også, at det bliver okay igen. Det skal nok gå, fordi jeg er blevet mere selvstændig og tror mere på mig selv”.

Vælg kurv

Vælg den uddannelse du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GSK
GSK - Gymnasial supplering