Chat with us, powered by LiveChat Gå til sidens indhold
Om KVUC

Se alle nyheder

Online undervisning bringer sårbare unge tættere på uddannelse

Psykisk sårbare unge kan læse HF-fag på KVUC gennem tilbuddet HF Online ASPA. Her får unge ekstra støtte af lektievejledere og mentorer og kommer i mål med en HF Online-eksamen i fx dansk eller matematik. 163 studerende har påbegyndt et fag, og 51% har bestået.

Vognmagergade 8 KVUC

Nogle er tidligere hjemløse, andre har psykiatriske diagnoser som angst, borderline, skizofreni eller depression. Fælles for HF-kursisterne hos HF Online ASPA er, at de er psykisk sårbare og gerne vil læse HF, men har brug for noget ekstra støtte, en tryg ramme og tid nok til at gøre det. 51 procent af kursisterne består deres fag og får flotte eksamener. Og det er en imponerende statistik for målgruppen. 

Samarbejdet mellem KVUC og Askovfonden betyder, at nogle mennesker, der ellers ville have svært ved at få en uddannelse, får en uddannelse.

Det er KVUC og ngo’en Askovfonden, der i fællesskab står bag. KVUC’s underviserne leverer online undervisningen, og Askovfondens personale leverer mentorstøtte og struktureret vejledning og lektiehjælp til de unge. Samarbejdet betyder, at KVUC får kontakt til nogle kursister, som man ellers ikke ville nå, forklarer uddannelsesleder for HF Flex Janne Schmidt Damgaards. 

”Samarbejdet mellem KVUC og Askovfonden betyder, at nogle mennesker, der ellers ville have svært ved at få en uddannelse, får en uddannelse. Gennem HF Online ASPA når KVUC nogle kursister, som er og har været i nogle vanskelige livssituationer. Det er et eksempel på, at mange forskellige kursisttyper kan have glæde af at tage HF på enkeltfag som online undervisning,” siger Janne Schmidt Damgaards. 

Mindre hold og trygge rammer på Nørrebro

ASPA står for Askovfondens Socialpsykiatri. ASPA er en del af ngo’en Askovfonden, som holder til i et stort hus i Griffenfeldsgade på Nørrebro og siden 1940’erne har arbejdet med at skabe løsninger for socialt og psykisk udsatte mennesker. 

Konceptet er, at kursisterne hos ASPA tager deres HF-fag som online undervisning. Men i modsætning til mange andre kursister på online undervisning, møder de op hver dag i ASPA’s lokaler, hvor de kan få sparring, rådgivning og støtte af Askovfondens mentorer, vejledere og lektiehjælpere. 

ASPA har samarbejdet med KVUC om at udbyde HF Online i fire år. Siden 2012 har 163 kursister læst fag på HF Online via projektet. 51 procent af dem har altså gennemført og bestået eksamen med gode karaktersnit. 

”Vi tror, det betyder noget for målgruppen, at online undervisningsmaterialerne er fleksible og strukturerede. Og så skyldes succesen selvfølgelig kursisterne selv, som er seje og knokler med opgaverne og derfor får gode resultater,” siger Janne Schmidt Damgaards fra KVUC. 

Høj faglighed men brug for mere tid 

Kursisterne på ASPA kommer med en lang række forskellige udfordringer. Mange har svært ved at strukturere deres hverdag, komme ud ad døren om morgenen eller sætte sig ned og læse. De fleste har koncentrationsproblemer, og mange skal arbejde med deres sociale færdigheder. Hos ASPA får de ro og støtte til at komme i gang. 

”Fagligheden er rigtig høj, og folk er dygtige, men nogle gange kan det være svært at klare en ungdomsuddannelse så hurtigt, som der ellers er krav om. Derfor har en del af de unge måske to-tre afbrudte ungdomsuddannelser bag sig. Så der skal bygges stille og roligt op,” forklarer Bjørn Hansen, der er koordinator hos ASPA. 

Vi har mange års erfaring med at hjælpe mennesker med selv at finde frem til, hvad de kan. Vi møder dem hvor de er

For mange af kursisterne, bliver det den første faglige succesoplevelse i mange år. En af solstrålehistorierne er en ung mand, der begyndte på ASPA og droppede ud, men forsøgte igen og gennemførte sit fag med flotte karakterer. Siden har han taget flere fag på almindelige vilkår hos KVUC, og i år får han hue på med en fuld HF.

Har du brug for at blive vækket med en SMS?

Louise Martensen, der er socialpædagogisk mentor hos ASPA, peger på, at hun og hendes kolleger møder de unge, præcis hvor de er. Hvis man har brug for at blive vækket om morgenen med en sms, så bliver man det. Hvis man har brug for flere pauser i løbet af dagen, så får man det. 

”Vi arbejder så individuelt som muligt, har mindre hold og tilbyder ekstra støtte både fagligt og socialpædagogisk,” forklarer hun. 

ASPA er en del af socialpsykiatrien, så det er hverken psykologer eller psykiatere, men socialpædagogiske mentorer og universitetsstuderende med styr på deres fag, der hjælper kursisterne, forklarer hun. Alle unge får løbende samtaler med mentorer som Louise Martensen, hvor der struktureret bliver fulgt op på, hvordan det går fagligt, personligt og socialt. 

”Vi har mange års erfaring med at hjælpe mennesker med selv at finde frem til, hvad de kan. Vi møder dem hvor de er, og kan tilbyde mere nærvær og tryghed med de rammer, vi har.” 

Læs mere

Nyhed

De unges veje er ikke altid snorlige

Når Politiken spørger den 26. januar ”Hvad skal Peter gøre for at få andet end nederlag på cv’et” - så er svaret: Moderne og fleksibel voksenuddannels…

Læs mere
Nyhed

HF-huer nu også på vej til unge autister i København

De første kursister får deres huer på til sommer. Et forsøg med et skræddersyet HF-forløb, HF Inklusion, for unge med autisme er blevet en succes, og…

Læs mere
Nyhed

Større fokus på karakterer øger eksamensangst

To grupper af kursister lider særligt af eksamensangst: Dem med vanskeligheder og lavt selvværd og de ambitiøse 12-tals piger. KVUC’s psykologiske råd…

Læs mere
Vælg kurv

Vælg den uddannelse du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb